Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode na brani u Klisuri

Velike količine ribe uginule su u reci Moravici, na teritoriji opštine Arilje(Klisura),  usled naglog ispuštanja vode i nanosa iz vodozahvata male hidroelektrane Brusnik.

-Meštani su nas obavestili šta se dogodilo, izašli smo na teren i prizor koji nas je zatekao bio je zaista zastrašujući.Velike količine uginule ribe ostale su na obali nakon povlačenja vode. Krenuli smo uzvodno da utvrdimo šta se zapravo dogodilo i više nego očito je bilo da  je pomor  uzrokovalo naglo ispuštanje vode, nanosi iz vodozahvata male hidroelektrane Brusnik i nedostka kiseonika. Utvrdili smo da u vodozahvatu uopšte nema vode već samo velike količine mulja i nanosa. – kaže Nataša Milivojević iz Ekološkog udruženja Rzav.

IL-Riba-pomor- Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode na brani u Klisuri

Ona dodaje da je situacija zaista zabrinjavajuća.

-Do večernjih sati, samo sa ovog poteza izvadili su najmanje 300 kilograma krupne uginule ribe. Iako je ribočuvarska služba izlazila i napravila zapisnik, Republička inspekcija je za ovaj dogadjaj saznala tek nakon što sam obavila poziv te večeri. Inače na tom području se planira izgradnja još dve zaostale male hidroelektrane.Mislite o tome.- kaže Nataša Milivojević.

IL-Pomor-ribe-4 Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode na brani u Klisuri

Kako Milojević navodi u uslovima nadležnih institucija pri izgradnji ove MHE stoji da je neophodno da se predvidi akumulacioni prostor na koji će se odlagati plutajući otpad, nanos. Ovakav način izmuljivanja vodozahvata je apsolutno neprihvatljiv jer je došlo do uginuća ribljeg fonda i uništenja rečnog eko sitema.

IL-Arilje-pomor-ribe Pomor ribe u Moravici zbog naglog ispuštanja vode na brani u Klisuri

Očekuje se reakcija nadležnih inspekcijskih službi kao i korisnika ribolovnog područja.

You may also like...

1 Response

  1. Ana kaže:

    Da li neko moze da objavi cija je to HE? Prvo se put obrusio zbog nje a sad pomor ribe koji ce se verovatno stalno dogadjati…ko koga stiti ovde?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *