Pomoć za 28 lokalnih samouprava od Vlade Švajcarske

Program Vlade Švajcarske „Swiss PRO“ je u okviru javnog poziva „Da ravnopravnost postane stvarnost“ podržao 28 lokalnih samouprava u Srbiji, kako bi realizovale projekte koji imaju za cilj osnaživanje mehanizama za rodnu ravnopravnost, a direktnu korist od ovih projekata će imati više od 5.000 građana.

Uz podršku Vlade Švajcarske, vrednu više od 90.000 evra i doprinos lokalnih samouprava u iznosu od 25.000 evra, biće realizovane aktivnosti koje doprinose povećanju učešća žena u procesu donošenja odluka, unapredjenju položaja žena u lokalnoj zajednici, naročito žena na selu i pripadnica ranjivih grupa, kao i ekonomskom osnaživanju, zdravlju žena i borbi protiv rodno zasnovanog nasilja, precizarano je u saopštenju.

il-swiss-rodna-ravnopravnost- Pomoć za 28 lokalnih samouprava od Vlade Švajcarske

Projekti su usmereni i na promociju Evropske povelje o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou, kao i na unapredjenje kompetencija lokalnih mehanizama.

Podršku za jačanje rodne ravnopravnosti dobile su sledeće lokalne samouprave: Arandjelovac, Babušnica, Bela Palanka, Blace, Bujanovac, Bojnik, Dimitrovgrad, Golubac, Ivanjica, Knić, Kosjerić, Kraljevo, Kragujevac, Kruševac, Ljubovija, Medvedja, Niš, Nova Varoš, Pirot, Rača, Raška, Sokobanja, Svrljig, Topola, Ćićevac, Ćuprija, Vladimirci i Zaječar, a korisnici projekata biće i stanovnici Čajetine i Vlasotinca.

Više informacija o svakom projektu dostupno je u prikazu rezultata javnog poziva na internet stranici programa Swiss PRO.

Projekti su odabrani u okviru javnog poziva koji je trajao od 10. septembra do 23. oktobra 2020. godine i bio otvoren za 96 gradova i opština iz regiona Šumadije i zapadne Srbije i regiona južne i istočne Srbije.

Javni poziv je sprovoden u okviru programa „Podrška Vlade Švajcarske razvoju opština kroz unapredjenje dobrog upravljanja i socijalne uključenosti – Swiss PRO“ koji podržava Vlada Švajcarske u saradnji sa Vladom Srbije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opštna (SKGO).

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *