Pokretni mamograf ponovo u Ivanjici

Pokretni mamograf ponovo će biti u Ivanjici od 28. septembra do 25. oktobra 2020. godine. Pregledi će i ovaj put biti besplatni a o zakazivanju zainteresovane pacijentkinje biće blagovemeno obaveštene.

Podsećamo,besplatan preventivni pregled dojki na pokretnom mamografu, koji je u martu 2017. godine bio u Doma zdravlja u Ivanjici, obavilo je 2200 žena od čega je kod 88 pronađena neka promena i one su upućene na dalje lečenje. U odnosu na druge lokacije u Srbiji, gde je radjen mamografski pregled dojki, broj dijagnostikovanih promena kod pacijentkinja nije bio alarmantan ali je zabrinjavajuća činjenica da je zainteresovanih bilo upola manje od zvaničnog spiska žena starosne popuulacije od 50 do 69 godina, koji ih je u Ivanjici 4400.

IL-mamograf-2-300x166 Pokretni mamograf ponovo u Ivanjici

Prema Vodiču za dijagnostikovanje i lečenje raka dojke, ženama do 40. godine, pored manuelnog pregleda iskusnog stručnjaka, treba uraditi i ultrazvučni pregled. Mamografija je korisna ženama starijim od 40 godina, a od 45. ili 50. do 69. godine, ona mora da bude obavezni deo pregleda. U ovom periodu mamografiju treba raditi na svake dve godine.

U 70 do 80 slučajeva mamografski otkrivene promene na dojci nikada ne prerastu u karcinom. Postoje početni, uspavani kanceri koji se nikada ne razviju, ali lekari to ne mogu da predvide. Kada se ta minimalna promena stručno zove “karcinoma in city”, ne može proći bez lečenja, zbog onih 20 odsto žena kod kojih se iz te male promene ipak razvije maligna bolest, tvrde doktori.

You may also like...

1 Response

  1. Doktorka kaže:

    Poštovana redakcijo,
    Ne radi se o karcinomu u gradu “in city”, već “u mestu”, tj o karcinomu koji nije krenuo da se širi iliti “in situ”.
    Srdacni pozdravi,
    Jedna dr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *