Vera i posvećenost – ključ uspeha

Biljana Milutinović iz Osonice, jedna je od 48 žena sa područja jugozapadne i jugoistočne Srbije, koja je dobila podršku razvojnog programa Evropski PROGRES u našoj zemlji, za započinjanje sopstvenog posla. U okviru konkursa podrške ženskom preduzetništvu kroz dodelu bespovratne pomoći za pokretanje biznisa u vlasništvu žena, Biljana je dobila 12 konfekcijskih šivaćih mašina i jednu peglu.

IL-biteks-tekstil-proizvodnja-2 Vera i posvećenost – ključ uspeha

Malu radnju je smestila u okviru porodične kuće u centru sela gde je nekada bila prodavnica mešovite robe i već šest meseci, polako ali sigurno zauzima svoje mesto u konfekcijskoj branši koja je prilično razvijena u ivanjičkoj opštini. Priznaje da na početku nije bilo lako, ali upornošću, tvrdi, svaki problem može da se prevažiđe.

  • IL-biljana-milutinovic-biteks Vera i posvećenost – ključ uspehaRadila sam u konfekciji u Lukama godinu dana i nakon toga bila na evidenciji službe za zapošljavanje. Kada se pojavio ovaj konkurs odlučila sam da probam. Posrećilo mi se, uspešno sam prošla edukaciju u Ivanjici, a onda neophodne intervjue u Raški i Novom Pazaru, kaže Biljana za Info LIGU.

Milutinovićeva je dobitnica najvećeg granta od svih žena, vrednog 12.000 evra, a radnju je nazvala „Biteks tekstil“. Danas ovde radi šest radnica i sve su iz Osonice. Poslove još uvek obavljaju za druge firme sa ovog područja koje su već pozicionirane na tržištu. To donosi manji profit, ali su Biljanini planovi ambiciozni.

  • „Trenutno radimo asortiman lake konfekcije i galanterije kao druga ruka, ali planiram u bliskoj budućnosti svoju proizvodnju i već vodim određene pregovore o tome. Radimo samo prvu smenu, ali će se i to nadam se uskoro promeniti angažovanjem više radnog osoblja. Uporna sam i posvećena poslu i mislim da je to osnovni ključ uspeha. Zadovoljna sam i ženama koje sam zaposlila, jer su sve iskusne i dobre radnice.

Jedna od njih je i Zagorka Milutinović koja je ovde od samog početka.

  • IL-Zagorka-milutinovic-biteks Vera i posvećenost – ključ uspehaVeoma sam zadovoljna uslovima za rad ali i atmosferom na poslu. Blizu živim pa mi ne treba prevoz, a i gazdarica mi je dobra. Drago mi je što mi je pružena prilika da radim i što se ovakva preduzeća otvaraju i u našem selu. To će pomoći da bar deo mladih ovde ostane i opstane“, kaže Zagorka.

Biljana je zahvalna Evropskom PROGRESU, jer kako kaže, bez njih bi bilo teško započeti realizaciju poslovne ideje u koju se upustila. Moralnu podršku, veoma neophodnu, nesebično dobija od supruga i tri sina.

IL-biteks-tekstil-proizvodnja Vera i posvećenost – ključ uspeha

Njen primer trebalo bi da motiviše i ohrabri i druge nezaposlene žene, da krenu putem samozapošljavanja i osnivanja sopstvenih firmi.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *