Ljubav potire sve razlike

Podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno 2 808 mešovitih brakova. Naše mlade, te godine, udale su se za 1 415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1393.

Kada je reč o nevestama albanskog porekla tokom godine njih 56 stiglo je u Srbiju. Nezvanično ih je najviše u ivanjičkom kraju i okolini.

Da ljubav potire sve razlike govori priča Milinka Bogdanovića iz Ivanjice  i Vjoce Uka iz Skadra, koji žive u skladnom i srećnom braku očekujući uskoro prinovu.

  • Čim sam je video znao sam da je ona žena sa kojom hoću da provedem ostatak života.-započinjenje priču Milinko Bogdanović iz Ivanjice koji već neko vreme živi u srećnom braku sa albankom Vjolcom Uka.
  • Nije me zanimala nacionalnost, vera,običaji  niti druge razlike, nakon prvog susreta rekao sam sebi: ti ćeš nju da ženiš. Tako je i bilo. I srećni smo zajedno, beskrajno. Tačno je da postoje razlike u smislu nekih običaja, hrane, jezika… Ali sve to uspešno rešavamo jer kada se dvoje ljudi vole i poštuju, nikakve razlike ne mogu im stati na put. –priča Milinko.

Ova ljubav započela je na ’’starinski način’’. On je prvo video sliku svoje Vjolce, sada već prekrštene u Violetu, i odmah se zainteresovao.

  • Prvo sam je video na fotografiji, kod njene sestre. Odmah mi se dopala. Onda smo počeli, onako po starinski, da se upoznajemo i ja sam jednog dana odlučio da odem u Skadar. Kažem vam, kada se je video, srce mi zaigralo, znao sam da je ona prava. Imao sam sreću što je privlačnost bila obostrana i eto sada živimo u stvarno srećnom braku i čekamo dete.-kaže Milinko.

IL-milinko_violeta2 Ljubav potire sve razlike

Vjolca se u Srbiji srela sa nekim potpuno novim običajima i jelima, u početku nije znala naš jezik, ali kaže da je zahvaljujući suprugu sve razlike u kulturi brzo prevazišla.

  • Nije bilo predrasuda, rukovodila sam se srcem i nikada se nisam pokajala.Suprug poštuje moje želje , ja njegove, i lepo se slažemo.-kaže Vjolca, po srpskom Violeta.

Zavolela je i našu muziku. Ceca joj je omiljena pevačica pa se u kući Bogdanovića mahom čuju veseli zvuci muzike ove srpske folk pevačice.

  • Sećam se da nikada pre nije probala sarmu i kiseli kupus. To kod njih ne postoji. Oduševila se, i stalno me tera da joj donosim neke recepte za naša tradicionalna jela, da ih sprema. I prihvata sve od naše tradicije, slavimo, pridržavamo se posta za vreme praznika, bez ikakvih problema. Kažem vam, presudna je ljubav, ona potire sve razlike.- svedoči Milinko.

On kaže da im je dosta pomglo razumevanje lokalnih i regionalnih institucija kada su prikupljali papire za venčanje. Svi su im maksimalno izašli u susret.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *