Škola u Međurečju obeležila dan devojčica

Osnovna škola ’’Vučić Veličković’’ iz Medjurečja obeležila je Dana devojčica, koji se tradicionalno obeležava poslednjeg četvrtka u aprilu.

bannerPREMIER-g Škola u Međurečju obeležila dan devojčica

Manifestacija ’’Dan devojčica’’ pokreće sve važne aktere u zajednici, porodicu, školu, poslodavce, medije i pre svega mlade, da rade na prevazilaženju rodno specifičnih stereotipa o svetu rada i zanimanja. Istraživanja pokazuju da su žene i dalje u neravnopravnom položaju na tržištu rada u Srbiji. Zbog toga je manifestacija ’’Dan devojčica’’ dragocena jer doprinosi da se devojčice informišu o zanimanjima koja postoje i da se ohrabre da uče, rizikuju, budu radoznale i ambiciozne. Kroz primere uspešnih žena iz različitih zanimanja, devojčice uče da ne moraju da budu savršene, ali da je važno da budu posebne i da daju svoj pečat profesiji koju izaberu. Na taj način, one se osnažuju da budu buduće inovatorke i liderke u ekonomskom razvoju u svojim lokalnim sredinama i šire.

Dan devojčica u školi u Medjurečju  imao je za cilj da se devojčice osnaže i prilikom odabira svojih profesija, budućih karijernih puteva,  rukovode ličnim interesovanjima, sposobnostima i talentima, a ne stereotipnom podelom na „muška“ i „ženska“ zanimanja.

Ovaj program je zamišljen kao dan kada devojčice razgovaraju o zanimanjima, različitim mogućnostima, izazovu i perspektivi obrazovanja i rada posebno u oblastima u kojima su žene manje profesionalno zastupljene Takođe dijalog se vodio i na temu uspešnih žena iz sveta preduzetništva, inženjerstva, IT sektora, zanatsko-tehničkih zanimanja i drugih profesija netipičnih za dame.

Devojčice OŠ ’’Vučić Veličković’’ su kroz program profesionalne orijentacije imale priliku da upoznaju žene koje rade kao preduzetnice, menadžerke, direktorke firmi, montažerke, policajake…

Nakon razgovora i predavanja pedagoga škole o ’’Danu devojčica’’ prikazan je video materijal koji su učenice pripremile u okviru konkursa škole „Uhvati ideju“ gde im je zadatak bio da povežu svet zanimanja sa informacionim tehnologijama, odnosno ulogom informacionih tehnologija u promociji zanimanja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *