Grad u Lukama probijao crepove, uništio useve

Jako nevreme praćeno velikom količinom kiše, grada i olujnog vetra, koje je juče kasno posle podne zahvatilo region, obrušilo se i na delove ivanjičke opštine. Priroda je svoje nepredvidive ćudi pokazala meštanima delova sela Luke, pričinivši ozbiljniju štetu na usevima i objektima.

IL-lamontana-logo-TEXT-300x63 Grad u Lukama probijao crepove, uništio useve

Nevreme je trajalo gotovo pola sata. Vetar je lomio grane i manja stabla, nosio crepove sa kuća, dok je grad znatno oštetio zasade voća u zaseocima Milenkovići, Krdžići, Kerkezovići i Vasovići.

IL-luke-grad Grad u Lukama probijao crepove, uništio useve

Meštani svedoče da je grad u početku bio veličine jajeta i oraha. Potpuno su stradali malinjaci, kupinjaci, krompir, bašte i livade.

IL-luke-grad-crep Grad u Lukama probijao crepove, uništio useve

  • Bilo je strašno. Počeo da pada negde oko 6 sati popodne. U prvom naletu grad je bio veličine jajeta. Sve je uništeno. Voće, maline, kupine su toliko stradale da za narednu godinu neće biti ništa. Oluja praćena jakim vetrom trajala je oko 30 minuta. Njive, livade, krompir, ma sve je otišlo. Katastrofa. Meni je uništen crep na kući, a ima komšija koji su i gore prošli. Možete da zamislite koliko je jaka oluja bila kada je ćoveku srušila zid garaže. Nezapamćeno. Drveće je vetar savijao do zemlje, kidao grane. Ne znam kako ćemo zimu da dočekamo. Čime da hranimo stoku? Moraću da ih prodam jer nemam hrane, sve je propalo. A i sami znate, kakva je cena maline bila“, priča očajan Duško Milenković iz Luka.

IL-luke-dusko-milenkovic Grad u Lukama probijao crepove, uništio useve

Nevreme koje je sinoć protutnjalo ovim delom Srbije, velike štete nanelo je usevima, objektima i putevima i na području lučanske, ariljske i požeške opštine, kao i na području grada Kraljeva. Najviše štete zabeleženo je u Kaoni, Donjoj Kravarici, Rtima, Virovu, Milićevom selu i drugim delovima Dragačeva.

Meteorolozi i za čitavu ovu nedelju prognoziraju nestabilno vreme. Kako kažu, biće nestabilno, mestimično sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *