Pred čitaocima dopunjeno izdanje knjige „Parastos u Klisuri“

Iz štampe je ovih dana izašlo dopunjeno izdanje knjige „Parastos u Klisuri“, autora publiciste Mladomira Ćurčića iz Ivanjice. Knjiga koja je izazvala veliko interesovanje kako stručne javnosti, tako i najšire publike, zbog niza do sada neobjavljenih dokumenata i koja priča o događaju sasvim skrajnutom iz kolektivnog sećanja.

-Prvo izdanje knjige je razgrabljeno u rekordnom roku, a sada je pred čitaocima dopunjeno izdanje koje obiluje nizom novih dokumenata, nikada viđenih do sada, koji upotpunjuju sliku o događajima sa početka Drugog svetskog rata. –  kaže za Info Ligu autor Mladomir Ćurčić.

IL-knjiga-parastos-u-klisuri Pred čitaocima dopunjeno izdanje knjige „Parastos u Klisuri“

Naslov „Parastos u Klisuri“ rasvetljava događaj od 7. 8. i 9. decembra 1941. godine kada je jedna partizanska jedinica u porti manastira ubila 12 lica, među kojima je bila i, prvo silovana a potom zaklana iskušenica manastira Klisura Đenadija Đorđević.

-U knjizi su navedene pojedinosti ovog zločina potkrepljenih dokumentarnom građom, kao i podatak da je samom izvršenju krivičnog dela prisustvovao i određeni broj kasnijih partizanskih prvoboraca kao što su Mićo Matović, Stevan Čolović i Milinko Kušić. Oni su krajem rata proglašeni za narodne heroje, a sva trojica imaju svoje ulice u Arilju i Ivanjici. –  kaže Ćurčić.

Prilikom počinjenja ovog krivičnog dela opljačkan je manastir Klisura koji se nalazi u klisuri reke Moravice na sredini puta između Ivanjice i Arilja. Da paradoks bude veći, po navodima autora knjige, njegovi počinioci i očevici dobili su spomen ploču koja se i dan danas nalazi u manastirskoj trpezariji.

You may also like...

2 Responses

  1. Uzasi komunistickih zlocina tek treba da se objavljuju i javno publikuju pred mladjim narastajima u zemlji Srbiji, a sve treba snimiti i za filmove, i sto je moguce prije poskidati sve nazive ulica po njima, kao i sve spomenike i obiljezja bilo gdje da su postavljena.

    • Macak kaže:

      U Arilju jedna od glavnih ulica nosi ime krvnika iz Slovenije V.Z. koji je jedan od ucesnika dogadjaja u Klisuri…

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *