Nušićijada uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (VIDEO)

Na Medjunarodnom sajmu turizma u Beogradu predstavljen je i ivanjički festival Nušićijada koji ove godine slavi veliki jubilej, deset godina od njenog obnavljana.  Od 23. do 25. avgusta Ivanjica će u svečanoj atmosferi dočekati veliki broj posetilaca a festival će , osim tradicionalnih vrednosti koje uspešno neguje čitavu deceniju, biti i u svečanom rodjendanskom duhu.

IL-nusicijada-promo-sajam-2019 Nušićijada uspešno predstavljena na Međunarodnom sajmu turizma u Beogradu (VIDEO)

Deo atmosfere koja krasi ovaj po formi i sadržaju jedinstven festival u Beograd su doneli glumci Milan Milosavljević (Branislav Nušić), Ljiljana Stjepanović (Nušićijada), kao i Udruženje ”Klub ljubitelja plesa” (Gradske igre) i grupa volontera (duh čaršije s kraja 19. i početka 20. veka).

Menadžer Turističke organizacije opštine Ivanjica, Miloje Ostojić, obratio se prisutnima ističići da je cilj organizatora da učine sve kako bi jubilarna Nušićijada zasenila sve prethodne.

  • Nušićijada je u prethodnih devet godina osvojila brojna priznanja u zemlji i inostranstvu, od kojih ću izdvojiti samo neka, prestižna nagrada „Turistički cvet“, koju dodeljuje Turistička organizacija Srbije u kategoriji „Specijalni događaj u funkciji promocije turizma“,  „Turistička slagalica“, koja se dodeljuje u okviru „Susreta organizatora turističkih manifestacija“ i niz drugih nagrada za vizuelni identitet, promotivne filmove i  druge sadržaje koji su nizali priznaja  iz godine u godinu. Nušićijada je dva puta ponela i međunarodno priznanje ’’Evropa za festivale, festivali za Evropu“. Zadatak nas kao lokalne samouprave, svih organizatora, posebno tima koji priprema festival 365 dana, biće da u mesecima koji dolaze  učinimo sve kako bi jubilarna Nušićijada zasenila sve prethodne. Posetiocima ćemo ponudi raznovrsne sadržaje, dobru zabavu, dosta smeha i na prvom mestu kulturnih sadržaja.-rekao je Ostojić.

Ivanjički festival humora i veselja ima bogatu i može se reći turbulentnu prošlost. Nastao je kao  festival filmske komedije, u organizaciji Kulturnog centra u Ivanjici, davne 1968. i trajao do  1972. godine. Okupljao je kulturni svet tadašnje Jugoslavije. Sve što je u kulturi toga vremena vredelo prodefilovalo bi ivanjičkim pozorišnim daskama, muzičkim scenama i filmskim platnom. Ugašen je 1972. godine bez obrazloženja, a želja Ivanjičana za obnovom Nušićijade tinjala je  38 godina.

Grupa mladih je u aprilu 2008. godine pokrenula peticiju i za manje od mesec dana prikupila 3.797 potpisa. Na sednici Skupštine opštine Ivanjica naredne godine, odbornici su doneli odluku o obnovi festivala, a od 2010. na njegovoj organizaciji partnerski su radili  Opština Ivanjica, Dom kulture, Turistička organizacija opštine Ivanjica i udruženje građana KUDES.

Festival je kombinovao  muzičkie koncerate, pozorišne predstave, izložbe, filmske projekcije, edukativne sadržaje, kabareaulične  performanse, programa za decu i ostale sdržaje ali je zadržao i stara obeležja poput glumca u ulozi Branislava Nušića, fudbalske utakmice i šarene kostimirane parade pa ivanjička čaršija i njeni građani u tri festivalska dana poprimaju izgled s kraja 19. i početka 20. veka.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *