Poseban talenat – Ljubica Čolović gimnazijalka iz Ivanjice

Ivanjička gimnazija svake godine ispraća jednu generaciju budućih inženjera, ekonomista, pravnika, lekara, novinara, a među njima, ove godine, nalazi se i jedan poseban talenat.

Naime, učenica četvrte godine opšteg smera gimnazije u Ivanjici, Ljubica Čolović, od prošle godine prima stipendiju za izuzetno nadarene učenike, čiji konkurs raspisuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

IL-ljubica-colovic Poseban talenat - Ljubica Čolović gimnazijalka iz Ivanjice

  • Sva dostignuća postigla sam zahvaljujući takmičenju iz književnosti. U toj oblasti takmičim se od početka školovanja u gimnaziji, i svake godine osvojila sam neko mesto na republičkom takmičenju. Prošle godine  odlučila sam da se prijavim na konkurs za posebno talentovane učenike, gde sam vrlo uspešno prošla testiranje i dobila učeničku stipendiju“- kaže ova nadarena učenica.

Ministarstvo ovom stipendijom nagrađuje naporan rad učenika, ali ih i podstiče da ostvare deo svojih snova i učine velike stvari za svoju zemlju. Pored uslova da učenik mora osvojiti jedno od prva tri mesta na međunarodnom republičkom takmičenju, što je Ljubica postigla u prvoj godini osvojivši drugo mesto, da bi već u drugoj godini zauzela prvo mesto, učenici moraju položiti standardizovane testove i postići odličan opšti uspeh u školi.

Podršku najboljima pruža i Fondacija „Ana i Vlade Divac“, za koju je Ljubica ostvarila sve uslove, međutim, nije imala pravo na stipendiju, jer već koristi onu koju joj je ministarstvo dodelilo.

  • U toku prethodne škole godine nagrađena sam i od strane nezavisne fondacije „Evro za znanje“, koji su dodelili pet stipendija za učenika srednjih škola, kao i pravo jednokratne nagrade za mlade talente Vlade Udovičića, na osnovu prvog mesta na republičkom takmičenju iz književnosti“- kaže Ljubica.

Ljubica ne postiže odličan uspeh samo u teoriji književnosti, pored toga, vrsan je matemičar, pa kad dođe vreme za upis na fakultet možda se, po njenim rečima, odluči za Elektrotehnički.

  • Volim da čitam od malena i uživam u književnosti, ali ne znam da li bih volela profesionalno da se ostvarim u tom polju. Svakako, čitanje će mi uvek biti hobi i nastaviću da negujem tu ljubav“- ističe maturantkinja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *