Protestna vožnja nezadovoljnih kamiondžija (VIDEO)

Nezadovoljni prevoznici zapadne Srbije organizovali su protestnu vožnju u nameri da iskažu probleme sa kojima se susreću u svom poslu. Nekoliko desetine kamiona iz Ivanjice, Užica, Kraljeva i Požege uputili su se ka Preljini sa ciljom da im se poboljšaju uslovi rada.

IL-protest-kamiondzija Protestna vožnja nezadovoljnih kamiondžija (VIDEO)

Među glavnim problemima istaknute su visoka cena goriva, dugo zadržavanje na graničnim prelazima, na kojima se čeka i preko 20 sati, česti tehnički pregledi, ostvarivanje poreskih kredita koji su im nedavno ukinuti.

  • „Najveći problem je cena nafte koja kod nas iznosi 1.40e, dok  su cene u okruženju znatno niže, Makedonija 1 evro, Crna Gora 1.20e, Slovenija 1.10e, što nas čini manje konkurentnim na tržištu, jer nas sopstvena država davi“– kaže Raško Borović, potpredsednik udruženja MDT SISTEM iz Kraljeva, organizatora protesta.

Pored toga, javlja se problem broja vozača, koji je sve manji zbog komplikacija pri dobijanju licence za isti, kao i odliva vozača u zemlje gde su bolji uslovi rada.

  • Kako naši vozači ne bi odlazili u Sloveniju, Nemačku, Belgiju, Holandiju zbog bolje zarade, potrebno je omogućiti bolji ekonomski položaj prevoznicima, pa bi onda i naši vozači, u Srbiji, mogli da zarade dve hiljade evra mesečno“– kaže Miloš Todorović, vlasnik transportnog preduzeća „TNR trans“ iz Ivanjice.

Tokom jučerašnjeg dana nisu štrajkovali samo prevoznici našeg regiona, okupljenje kamiondžije u Beogradu vozile su protestnu vožnju od Šimanovaca do Gazele.

Kako predstavnici transportnih firmi poručuju, ovo nije kraj protesta, ukoliko se nadležne institucije ogluše o zahteve, preuzeće radikalnije mere.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *