Pejzaži u ogledalima profesorke Slovenke Marić

IL-pejzazi-u-odledalima Pejzaži u ogledalima profesorke Slovenke Marić

U ponedeljak 24. septembra sa početkom u 19 časova, u Plavoj sali Doma kulture u Ivanjici održaće se promocija zbirke pesama „Pejzaži u ogledalima“ autorke Slovenke Marić, profesorke srpskog jezika i književnosti u penziji. Zbirka „Pejzaži u ogledalima“, izbor je njenih neobjavljenih pesama koje su nastale uglavnom u ranom periodu sedamdesetih i osamdesetih godina. Na promociji će govoriti Vesna Pešić iz izdavačke kuće „Pešić i sinovi“ i profesorka srpskog jezika i književnosti, master, Danijela Kovačević Mikić iz Čačka.

IL-180-skole-slovenka-maric Pejzaži u ogledalima profesorke Slovenke MarićSlovenka Marić rođena je 1948. godine u zlatiborskom selu Ljubiš. Završila je gimnaziju i višu pedagošku školu u Užicu. Predavala je srpski jeziku školama na Goliji i u Ivanjici gde i sada živi. Objavila je zbirke pesama „Vreme iza nevidela“, Svitak Požega 1995, „Preobražavanje svetlosti“, Prosveta Beograd 1996, i „Zvono“ ART Užice 1999.

Kao sakupljač i zapisivač narodne poezije priredila je i objavila 1997. zbirku narodnih lirskih pesam sa Golije „Kroz goru kroz zelenu“ u izdanju Doma kulture iz Ivanjice.

Shodno svojoj struci proučavala je i istraživala poreklo, starost i razvoj srpskog jezika i pisma. Rezultate svog istraživanja objavila je u knjizi „Znaj svoj rod i jezik“ u izdanju kuće Pešić i sinovi, Beograd 2013.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *