Crveni krst i policija u akciji „Zaštitimo decu u saobraćaju“

Crveni krst Ivanjica u saradnji sa Policijskom stanicom, lokalnom samoupravom i osnovnim školama započeo je  realizaciju  tradicionalne akciju „Zaštitimo decu u saobraćaju“. Akcija se svake godine sprovodi u septembru u svima školama na teritoriji opštine Ivanjica. Njome su obuhvaćeni učenici prvog razreda kojima se uz predavanje o bezbednom učešću u saobraćaju deli promotivni materijal sa pravilima ponašanja u saobraćaju i smernicama na koji način treba da se ponašaju na putu od kuće do škole.

IL-bezbednost-u-saobracaju2 Crveni krst i policija u akciji „Zaštitimo decu u saobraćaju“

U uzrastu kad se osamostaljuju kao pešaci, vozači rolera, bicikala, mopeda i sanki, bez pratnje odraslih, deca predstavljaju najugroženije učesnike saobraćaja.

Sistematičan rad na njihovom saobraćajnom vaspitavanju, uz učešće roditelja, škole, lokalnih vlasti, kao i nacionalnih kampanja usmerenih na njihovu bezbednost, od vitalnog su značaja u smanjenju broja saobraćajnih nezgoda u kojima su oni akteri.

Koliko god da o našim mališanima i tinejdžerima svakodnevno brinemo, vodeći računa šta će pojesti i obući, gde ćemo ih voditi na letovanje i zimovanje i u koju školu ih upisati, toliko se čini da je saobraćajni aspekt njihovog obrazovanja i bezbednosti zanemaren, posebno u urbanom okruženju. Bezbroj puta smo čuli onu čuvenu rečenicu svojih roditelja koju i mi interpretiramo upućujući je svojoj deci – Pazi preko ulice! Ali, šta to zapravo znači i kako dete da se ponaša kao učesnik u saobraćaju, a da pri tom saobraćaj ne doživljava kao neprijatelja koga se treba bojati?

IL-bezbednost-u-saobracaju Crveni krst i policija u akciji „Zaštitimo decu u saobraćaju“

S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, a uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, i kako ne mogu uvek tačno da odrede pravac iz kojeg dolazi zvuk, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koje će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti.

Cilj ove akcije je podizanje svesti učenika koji su veoma često na putu od kuće do škole žrtve saobraćajnih nesreća.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *