15.februar – Obeležavanje svetskog dana dece obolele od raka i u Ivanjici

Svakog 15. februara, svet obeležava Dan dece obolele od raka, a Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR, tradicionalno će organizovati humanitarne skupove na trgovima, glavnim ulicama i šetalištima u više od 30 gradova širom Srbije.

IL-nurdor-2019-15-februar-KV-H-Jana 15.februar - Obeležavanje svetskog dana dece obolele od raka i u Ivanjici

Tačno u 13 časova, pod sloganom ‘’I ja se borim’’, simbolično će se poslati srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, u znak podrške ovim superherojima, ali i onima koji više nisu sa nama.

U Ivanjici će tog dana u centru grada od 12 do 14 časova biti organizovan javni humanitarni skup. Građani će na postavljenim štandovima moći da kupe suvenire i na taj način doniraju novac. Akcija će biti propraćena nastupom lokalnih muzičara a u organizaciji učestvuju  lokalna KZM, Crveni krst i Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka ‘’Nurdor’’ .

NURDOR se, zajedno sa svim prijateljima, roditeljima, volonterima i javnim ličnostima, već punih 15 godina bori za veću vidljivost pitanja malignih oboljenja kod dece i problema sa kojima se ove porodice susreću, kao i postizanje većeg senzibiliteta društvene zajednice. Kroz kampanju podstičemo kako pojedince, tako I kompanije na aktivno uzimanje učešća u projektima kojima zajednički olakšavamo hrabrim mališanima I njihovim roditeljima proces lečenja. Ova kampanja rezultirala je prošle godine otvaranjem novog krila Klinike za dečje interne bolesti u Nišu, hemato-onkološkog odeljenja u koje su građani Srbije kroz donacije uložili više od 100 miliona dinara.

Ove godine borimo se zajedno za novu Roditeljsku kuću u Beogradu, kao najvećem dijagnostičkom I terapijskom centru pedijatrijske onkologije u Srbiji, sa istovremeno najvećim brojem dece koja dolaze na lečenje. S obzirom da su često u pitanju porodice iz manjih sredina, koje nisu u mogućnosti da u Beogradu obezbede smeštaj, neophodno je omogućiti prostor u kom oni mogu da borave za vreme lečenja. Nažalost, svedoci smo sve većeg broja dece kojima je ova podrška potrebna, a naši trenutni kapaciteti nisu dovoljni.

Ovim putem pozivamo sve ljude u Srbiji da svojim prisustvom podrže i pridruže se  borbi za one kojima je naša podrška neophodna. Sve one koje to ne budu u mogućnosti, pozivamo da se priključe kampanji ‘’I ja se borim’’ i doniraju sredstva putem slanja SMS poruke na broj 1150 (svaka poruka iznosi 100 dinara).

Ove godine NURDOR obeležava 15 godina postojanja i za ovo vreme kroz naše udruženje prošlo je više od 1500 porodica kojima je pružena podrška u lečenju i nakon njega, više od 1.000 potpuno besplatnih rehabilitacija organizovano je za decu koja su pobedila bolest, izgrađeno je pet roditeljskih kuća i jedna potpuno nova bolnica, a preko 1000, posebno edukovanih volontera poklonilo je više od 100.000 sati volonterskog rada u pružanju podrške kroz razne aktivnosti za unapređenje uslova lečenja i brige o deci oboleloj od malignih bolesti.

Osim u Beogradu, 15. februara, humanitarne akcije podrške NURDOR će organizovati i u: Nišu, Novom Sadu,Kragujevcu, Čačku, Užicu, Subotici, Kraljevu, Smederevu, Zrenjaninu, Šapcu, Smederevskoj Palanci, Aranđelovcu, Ivanjici, Valjevu, Ubu, Rekovcu, Prijepolju, Trsteniku, Somboru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu,Vršcu, Pirotu, Vranju, Lebanu, Lazarevcu, Kruševcu, Prokuplju, Novom Pazaru, Surdulici, Boru, Gornjem Milanovcu i Vrnjačkoj Banji.

Ovo je zajednička borba svih nas i potrebna nam je podrška svih koji su u mogućnosti da nam se pridruže I zato se nadamo da se vidimo u petak, 15. februara, od 12 do 14 časova. U svakom od gradova manifestacija će biti održana na centralnom gradskom trgu.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *