Akademija povodom obeležavanja Velikog rata

Svečanom akademijom u Plavoj sali  Doma kulture u Ivanjici obeleženo je 100 godina od istorijske pobede u Velikom ratu.

IL-akademija-vrliki-rat Akademija povodom obeležavanja Velikog rata

Srbija je u ovom odbrambeno-oslobodilačkom ratu uložila nadčovečanske napore i sa velikim gubicima stanovništva, bila na strani pobednika. Srpska vojska je tada doprinela da se porazi najmoćnija kolonijalna sila Austro-Ugarska u sprezi sa Nemačkom i Bugarskom. Pobedama u balkanskim ratovima i Velikom ratu srušene su, pobeđene, ponižene i do nogu potučene najmoćnije imperije toga doba. Srpska vojska je tada oslobodila Srbiju, ali i Evropu.

Inicijatori ovog skupa bili su Srpski ratni veterani Ivanjice, potomci ratnika i ivanjički Dom kulture, a okupljenima su se obratili i gosti akademije:  dr.prof. Hadži Miloš Vidaković, Željko Bojović, koji je dva puta prešao preko Albanije i Kajmakčalana i Andreja Lović Andra, predsednik Saveza potomaka ratnika za Evropu.

Akademija je započeta minutom ćutanja žrtvama Velikog rata, našim precima koji su pre tačno sto godina bili na svojim položajima, čekajući početak artiljerijske pripreme.

  • „Na današnji dan sećamo se hrabrosti srpskog naroda, i mnogih žrtava koje je Veliki rat ostavio za sobom, a to je 28 odsto od ukupnog broja stanovništva, od kojih je 62 posto činila muška populacija“– izjavio je Miloš Ćirković, predsednik skupštine ratnih veterana Ivanjice.

Gosti su tokom trajanje akademije evocirali uspomene na slavne pretke i slušali istinite, a neobjavljene priče o njima. Prof. Hadži Miloš Vidaković posebno se osvrnuo na hrabre žene koje su učestvovale u ratu, i njihov slobodarski duh.

IL-akademija-vrliki-rat2 Akademija povodom obeležavanja Velikog rata

Putevima kojima su pre jednog veka pešačili preci većine srpskog stanovništva uputio se pre dve godine i Željko Bojović iz Arilja. Prisutnima su prikazana dva kratka dokumentarna filma sa putovanja preko Albanije i Grčke, kao i iz ponožja planine Nidže sa grčke strane na vrh Kajmakčalana.

  • IL-Zeljko Akademija povodom obeležavanja Velikog rata

    Željko Bojović

    „Prešli smo isti put kao i naši dedovi, ali naše noći, iako su bile duge, nisu bile neizvesne. Podsećali smo se sve vreme na smrtni strah koji su ti oslobodioci osećali, nismo se bojali, uradili smo to u njihovu slavu“– rekao je Željko Bojović, potomak ratnih veterana.

Obeležavanje ovog velikog jubileja uveličao je nastup ženskog gradskog hora „Iva vocalis“, kao i dečji hor OŠ „Kirilo Savić“ kojima je dirigovala Anita Pešić Ivković, prigodnim pesmama poput „Tamo daleko“, „Kreće se lađa Francuska“, „Marš na Drinu“, kao i neizostavna himna Srbije „Bože pravde“.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *