Tragikomedija naše stvarnosti

U punoj sali ivanjičkog Doma kulture sinoć je izvedena predstava „Prah“. Reč je o duodrami rađenoj po tekstu mađarskog pisca Đorđa Špira, u adaptaciji i režiji Veljka Mićunovića. Uloge su poverene Nataši Ninković, koja igra lik Žene i Zoranu Cvijanoviću, koji igra lik Muškarca, čime je tema podignuta na kosmički nivo, neodnoseći  se ni na jedno konkretno vreme niti prostor.

U ovoj priči bračni par, koji sa dvoje dece živi na rubu egzistencije, dobija nešto više od dva miliona evra na lotou. To saznanje u njima izaziva paletu raznih osećanja, preko početne euforije, kada planiraju da kupe sedam  vila i ostrvo, preko strepnje da će im neko oduzeti novac do očaja i pitanja- Zašto su baš oni dobili novac? Što im je to trebalo? Par shvata da ipak ne zna da igra ulogu bogataša i spaljuje srećku.

Glumci su nakon predstave podelili svoje utiske sa nama. „Za dve godine, koliko je predstava aktuelna, odigrali smo je preko 100 puta i obišli sve, od Kanade do Švedske, Švajcarske, Nemačke, čitavu Srbiju i Crnu Goru. Predstava je odlično prihvaćena od strane publike, a i mi lepo saradjujemo, tako da su nam se sve kockice poklopile da maksimalno uživamo dok je igramo“ kaže Zoran Cvijanović. Na pitanje šta je još aktuelno u njegovom radu, kaže da standardno radi u pozorištu Boško Buha, kao i da je snimao jednu seriju sa Slovencima, pa tokom leta očekuje njen nastavak.

Čini nam se da ste rad na filmu malo zapostavili, ne gledamo Vas na filmskom platnu često kao ranije?

Na filmu me nije bilo od Stada i mislim da je to sasvim u redu. Više volim da se pojavim u jednom filmu koji ljudi vole i pamte nego da igram u svemu i svačemu“.

Nataša Ninković ističe vrednost ove predstave na univerzalnom planu- „Stvar koja se desila ovom bračnom paru otvorila je Pandorinu kutiju, jer je to početak svih potisnutih želja i nesporazuma koji postoje između dva bračna druga“.  Takodje, naša izvrsna glumica najavila je dodelu nagrade „Žanka Stokić“ 20.maj. Ovo visoko priznanje dobija ličnost koja je „obeležila pozorišni i filmski život Srbije svojom stvaralačkom zrelošću i bogatstvom glumačkog izraza“, a 2018.godine je to upravo ona.

Ivanjička publika je fenomenalna reagovala na ovu tragičnu komediju, što je pokazala višeminutnim aplauzom.

 

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *