Na proleće se gradi nova MHE i ruši betonski most na brani

U okviru kompleksa stare hidrocentrale na reci Moravici u Ivanjici, tokom naredne godine gradiće se nova minihidroelektrana instalisane snage 670 kW, koja će godišnje proizvoditi 2,23 miliona kilovat-sati električne energije. Investitor je „Elektroprivreda Srbije“, a u njenu izgradnju biće uloženo 1.240.000 evra. Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja nove hidroelektrane podrazumeva izgradnju mašinske zgrade sa ugradnjom nove elektromašinske opreme. Godišnji proizvodni kapacitet značajno će povećati proizvodnju male HE „Moravica“, a time i iskorišćenost ove reke za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

U okviru ove vredne investicije predviđeno je i rušenje kosog betonskog mosta, koji se nalazi ispred novoizgrađene brane. „Projekat rušenja mosta, koji je izrađen u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji trenutno je u fazi tehničke kontrole“, kažu u EPS-u. Nakon toga, ovo javno preduzeće će od Odeljenja za urbanizam opštine Ivanjica zatražiti dozvolu za rušenje.

Prema planu, radovi na izgradnji nove hidroelektrane, rekonstrukciji stare i rušenju pešačkog mosta treba da počnu u martu 2018. godine.

Podsetimo, Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, naložio je u prethodnom periodu JP „Elektroprivreda Srbije“, da sa rekonstruisanog vodopada na reci Moravici ukloni betonski most, čija je izgradnja izazvala oštre negativne reakcije i struke i javnosti, jer je po njihovom mišljenju brana na Moravici tako izgubila nezvaničnu titulu vizuelnog simbola Ivanjice.

Merama tehničke zaštite takođe se traži uklanjanje masivnih betonskih stubova koji nose servisnu stazu odnosno most, uklanjanje beotnskih blokova iz slapišta i uređenje betonskih elemenata bojom ili prirodnim materijalima, kako bi se uklopili u ambijent prostorne kulturno – istorijske celine.

IL-hidroelektrana-pokrivanje Na proleće se gradi nova MHE i ruši betonski most na brani

Kada je u pitanju rekonstrukcija stare hidrocentrale, radovi se odnose na spoljašnje i unutrašnje zidove mašinske zgrade, dovodni i odvodni kanal i sanaciju stene iznad zgrade u cilju sprečavanja dalje erozije zbog podzemnih voda.

Rešenje o odobrenju izvođenja radova na investicionom održavanju postojeće male hidroelektrane dobijeno je od Odeljenja za urbanizam opštine Ivanjica, pa je tokom prethodnih dana na mašinskoj zgradi zamenjena kompletna krovna konstrukcija. U ukupne radove na rekonstrukciji stare centrale biće uloženo oko 150.000 evra. Instalisana snaga MHE „Moravica“ iznosi 160 kW, a očekivana godišnja proizvodnja oko 1,4 miliona kilovat-sati struje.

[table id=1 /]

You may also like...

1 Response

  1. Ana kaže:

    Zasto se most ne spusti na dva metra od vode? To je bolje od rusenja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *