Dobar odziv žena na mamografiju

Za dva dana mamografski  snimak uradilo je oko 30-tak žena iz ivanjičkog kraja, a kako saznajemo u Domu zdravalja pregedi su zakazani do polovine aprila. Pokretni mamograf postavljen je u krugu Doma zdravlja a mamografiju mogu da urade žene iz Ivanjice i okruženja startosne dobi od 50 do 69 godina. Potrebno je zakazati snimanje, od 10 do 14 časova, telefonom ili lično na ginekologiji Doma zdravlja- Ivanjica. Telefoni za zakazivanje su :  032 661-572  i  064 86 47 156.

Za mamografski pregled nije potreban uput, već samo zdravstvena knjižica koja ne mora biti overena ili lična karta.

PR Doma zdravlja, dr Vesna Nedeljković, pozvala je sve žene predviđene starosne dobi, kojih u Ivanjici ima 4.444, da urade mamografski snimak.

  • Veoma je važno da se sve žene pregledaju da bismo uradili dobar skrining. Ukoliko se pregled uradi na vreme, kada nema simptoma ili se otkrije bolest u početnoj fazi, velike su šanse za izlečenje. Pričali smo već o poraznoj statistici koja govori da u Srbiji od karcinoma dojke oboli oko 4 600 žena godišnje od čega 1 500 žena umre jer je bolest otkrivena u kasnom periodu.-rekla je Nedeljkovićeva.

Odnos koristi koja se dobije ranim otkrivanjem karcinoma i gotovo zanemariljvo zračenje prilikom rendgenskog snimanja su neuporedivi. Dakle, mnogo je važno da žene urade mamografski snimak , naročito ako pripadaju starosnoj populaciji od 50 do 69 godina, poručuju iz Doma zdravlja.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *