Epilog današnjeg protesta malinara – sastanak sa Vladom i hladnjačarima 25. januara

Proizvođači malina iz Ivanjice, Užica, Prijepolja, Priboja i Nove Varoši koji su danas protestvovali ispred Vlade Srbije u Beogradu, sa državnim sekretarima postigli su dogovor da se ozbiljan sastanak sa otkupljivačima i vlasnicima hladnjača održi 25. januara.

Predstavnici proizvođača ovog voća na današnjem sastanku su zatražili povećanje otkupne cene ovogodišnjeg roda sa 135 na 180 dinara, hitno formiranje Nacionalnog saveta za malinu, početak procesa zaštite geografskog porekla i dogovor oko otkupne cene za narednu godinu.

 • IL-malinari-protest-Ocokoljic Epilog današnjeg protesta malinara - sastanak sa Vladom i hladnjačarima 25. januaraOčekivali smo da nas primi premijerka ili ministar poljoprivrede, ali se to nije desilo. Mi Ivanjičani smo donekle zadovoljni razgovorima jer smo uspostavili kontakt sa Miladinom Ševarlićem potpredsednikom skupštinskog Odbora za poljoprivredu, koji nam je obećao da će predstavnici proizvođača malina sa današnjeg protesta dobiti petnaestak minuta u Skupštini Srbije nakon Nove godine, kako bi republičke poslanike upoznali sa problemima u proizvodnji malina – kaže za InfoLIGU Stojan Ocokoljić, predsednik Upravnog odbora udruženja „Vilamet“ iz Ivanjice.

Ocokoljić kaže da je razočaran malim brojem Ivanjičana koji su danas protestvovali ispred Vlade Srbije, nazvavši to izdajom.

 • ”Na sastanku prošlog petka održnom u Ivanjici, dogovorili smo se da podržimo protest, ali naši sugrađani kao i uvek do sada to nisu ispoštovali. Nije nas danas u Beogradu bilo više od 20 ljudi“.

U Vladi Srbije na sastanku odbačen je zahtev za obeštećenje proizvođača malina zbog mraza i suše tokom ove godine, jer za to nema mogućnosti odnosno novca u budžetu.

You may also like...

4 Responses

 1. Ana kaže:

  Kao i sa dosadasnjim pregovorima. Vlada kupuje vreme. Dolazi berba, vlada i dalje kupuje vreme. Kraj berbe i nikom nista

  • Goran kaže:

   Ne bi imali puno vremena da kupuju kada bi se na protestima okupilo 10-20.000 ljudi.
   Verujem da je i 5.000 malinara kritična masa pred kojom bi popustili i hladnjačari. Makar bi se bojali za svoju zadnjicu.
   Narod je lenj i nezainteresovan, zadovoljava se mrvicama koje ostavljaju hladnjačari i to ne na stolu, nego ispod stola.

 2. Goran kaže:

  Na sve letošnje proteste proizvođača malina, najmanje ljudi je došlo iz Ivanjice i okoline.
  Tako je bilo i sada.
  Ostaje nejasno čime su to proizvođači malina u Ivanjici zadovoljni u ovogodišnjoj ceni maline? Ako su nezadovoljni, šta je potrebno da ustanu i da pokažu svoje nezadovoljstvo?
  Da li shvatate da nećete moći da preživite jer su hladnjačari uz podršku vlasti odlučili koliko maksimalno možete da dobijete po hektaru zasada maline, bez obzira na izvoznu cenu?
  Proizvođači su ove godine dobili 0,1-0,2 eur zarade po kilogramu, a hladnjačari 1-3 eura i više?
  Razmislite malo o tome, ne budite kao robovi berači pamuka u USA u XIX veku.

 3. Sima kaže:

  Nista od toga, samo odugovlace.Opet ce 25.januara isto ponoviti i tako ce vrteti,a pocece vec sledece sezona malina.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *