Traži se rešenje da Priličani ne ostanu bez vode

Hitno se mora ispitati kvalitet vode i postaviti hlorinator na rezervoaru Malič u Prilikama, saopšteno je na današnjem sastanku predstavnika JKP ’’Ivanjica’’ i odbora Mesne zajednice zaduženog za pitanje vodosnabdevanja. Nakon toga pristupiće se rešavanju veoma zamršene situacije priličkog vodovoda koji nije u ivanjičkom sistemu a usled ogromnog broja nelegalnih priključaka meštanima preti opasnost da ostanu bez vode.

  • IL-prilike-radovic-vodovod Traži se rešenje da Priličani ne ostanu bez vodeU ovom trenutku vodu imamo isključivo zahvaljujući dobroj volji lokalne samouprave i JKP ’’Ivanjica’’ koji su nam maksimalno izašli u susret. Zbog preopterećenja sistema priključivanjem velikog broja nelegalnih  subjekata na primarnu mrežu priličkog vodovoda, dolazi do čestih pucanja cevi, kao što je to bilo pred Aranđelovdan, i da nam oni nisu pomogli dočekali bismo slavu bez kapi vode. Zbog toga smo organizovali hitan sastanak članova saveta MZ Prilike gde moramo razgovarati o rešenju haotičnog stanja u vodosnabdevanju, prevasnodno u smislu edukacije stanovništa da se voda mora plaćati i da moramo učiniti sve kako bismo rekonstruisali kompletan sistem primarne i sekundarne mreže u Prilikama. Ne smemo propustiti priliku jer po prvi put imamo podršku od lokalne samouprave i nadležnih institucija da se višedecenijski problem vodosnabdevanja kod nas reši. U zaseoku Varjače, gde ja živim, nema vode i znam koliko je teško bez nje, tačnije koliko je dragoceno imati je redovno. Voleo bih da svest svih naših sugrađana bude na tom nivou jer, iako nismo u nadležnosti JKP ’’Ivanjica’’ mnogo su učinili za nas, pomagali nam u isporuci vode, popravljali kvarove a troškove je plaćala opština. -kaže član saveta MZ Prilike, Dobrivoje Radović.

Sam sistem vodosnabdevanja na teritoriji MZ Prilike je u prilično lošem stanju. U prvobitnom projektu planirano je da sa rezervoara Malič voda bude distribuirana za OŠ ’’Sreten Lazarević’’, Satelitsku stanicu i oko sedamdesetak kuća. Danas je na stotine potrošača i privatnih preduzeća priključeno na primarnu mrežu pa su havarije na cevima sve učestalije.

  • IL-jkp-prilke-bojanovic Traži se rešenje da Priličani ne ostanu bez vodeKada bi preuzeli vodosnabdevanje Prilika pod okrilje JKP ’’Ivanjica’’ doveli bismo u pitanje bezbednost ivanjičkog sistema, što nikako nećemo raditi. Ali razumemo probleme meštana ove Mesne zajednice i imamo dobru volju da ih rešavamo kroz zajedničku inicijativu, u saradnji sa opštinom Ivanjica. Mora se projektno urediti čitav sistem, odvojiti primarna od sekundarne mreže i kroz legalizaciju priključaka regulisati plaćanje vode. Današnji sastanak organizovan je upravo zbog dogovora oko polaznih osnova u daljem složenom procesu rešavanja ovog velikog problema. -rekao je v.d. direktora, JK ’’Ivanjica’’,  Vladimir Bojanović.

Nakon diskusije ostalih članova odbora za vodosnabdevanje MZ Prilke, zaključeno je da se hitno mora održati zbor građana ne kome će biti predočena alarmantna situacija njihovog vodosistema. Nakon donošenja konkretnih zaključaka i predloga zatražiće sastanak sa lokalnom samoupravom i JKP ’’Ivanjica’’ kako bi zajedničkim snagama našli rešenje za normalno snabdevanje vodom na čitavom području Prilika.

Do tada, Republička sanitarna inspekcija zabranila je korišćenje vode za piće iz priličkog rezervoara jer ista nije sistemski ispitana.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *