Automatska meteorološka stanica Ivanjica

Automatska meteorološka stanica koja je instalirana na Jelića polju u Ivanjici počela je sa probnim radom koji će trajati par dana a u tom periodu radnici RHMZ izvršiće  neophodna podešavanja.

Ukupna vrednost donacije Svetske meteorološke organizaacije i finskog  meteorološkog instituta za ovu stanicu je  4.000.000  dinara dok je opština Ivanjica uložila 400.000 dinara .

Shodno potpisanom sporazumu  o poslovno tehničkoj saradnji lokalna samouprava je obezbedila lokaciju, projekat, neophodnu dokumentaciju, izgradila betonske stope i zaštitnu ogradu .Takođe , obezbeđeno je napajanje električnom energijom, gromobranska zaštita kao i video nadzor stanice .Opština se obavezala da će redovno održavati stanicu prema uputstvima RHMZ .

IL-antena-2 Automatska meteorološka stanica Ivanjica

Sa druge strane RHMZ je obezbedio i instalirao automatsku meteorološku stanicu uz obavezu da vrši dnevni stručni nadzor  i objavljuje podatke o temperaturi, vazdušnom pritisku, količini padavina brzini i pravcu vetra.

Nakon početka redovnog rada uradiće se neophodna programska podešavanja tako da će podaci postati dostupni i na internet stranici opštine i osvežavaće se na 15 minuta.

IL-antena-3 Automatska meteorološka stanica Ivanjica

Lokalna samouprava nastaviće saradnju sa RHMZ u smeru da se podaci sa stanice iskoriste u svrhu prognoze vremena tako da u budućem periodu možemo očekivati podatke o prognozi za narednih 3 do 5 dana za teritoriju opštine Ivanjica.

You may also like...

3 Responses

  1. Đorđe kaže:

    Poštovani, može li neka reportaža zašto i ovaj projekat nikada nije zaživeo? Ovo bi bilo jako korisno da se stavi u funkciju i da imamo podatke i na RHMZ za Ivanjicu, ali nažalost izgleda da još uvek nije stavljeno u upotrebu, niti igde mogu da se pogledaju prognoze i podaci sa stanice.

  2. Djordje kaže:

    Da li se zna kada ce proraditi ova stanica?

  3. nenad kaže:

    da li ce vremenska prognoza biti dostupna na internetu kad i gde

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *