Ivanjički gimnazijalci prisustvovali javnom času na Zejtinliku

Polaganjem venaca na srpskom vojničkom groblju Zejtinlik u Solunu danas je obeležena 99. godišnjica proboja Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Javnom času sećanja, pored mnogobrojnih delegacija iz Srbije, Grčke i zemalja saveznica u Prvom svetskom ratu, prisustvovalo je i 116 ivanjičkih gimnazijalaca koji se u Grčkoj nalaze u studijskoj poseti.

Okupljenima se pored ostalih obratio i devedesetogodišnji čuvar srpskog vojničkog groblja Zejtinlik, Đorđe Mihajlović. Ovo groblje godišnje poseti oko 350.000 ljudi, najviše Srba, jer na taj način ukazuju počast i sećanje na heroje Prvog svetskog rata.

IL-zejtinlik-gimnazijalci2 Ivanjički gimnazijalci prisustvovali javnom času na Zejtinliku

U sklopu vojničkog groblja Zejtinlik, na površini od oko 12.000 kvadrata, leži 21.000 boraca, a među njima i 8.000 srpskih ratnika. Ovde su sahranjeni i francuski, italijanski, engleski i ruski vojnici poginuli u borbama i proboju Solunskog fronta.

Kompleks groblja je podignut na prostoru na kome se od 1916. godine nalazila Glavna vojna poljska bolnica srpske vojske, u sklopu koje je nastalo i groblje za preminule koje je vremenom preraslo u današnji kompleks. Spomen kosturnica sa velelepnim mauzolejem, završena je i osvećena 11. novembra 1936. godine, na Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

IL-zejtinlik-gimnazijalci3 Ivanjički gimnazijalci prisustvovali javnom času na Zejtinliku

Javnom času sećanja, pored ivanjičkih gimnazijalaca prisustvovao je veliki broj učenika i kadeta iz Srbije, kao i predstavnici različitih delegacija iz naše i drugih zemalja.

Sa današnje komemoracije poručeno je da je potrebno čuvati večnu zahvalnost na pale heroje iz Prvog rata, jer su oni svojom hrabrošću obezbedili život i zaštitili slobodu budućim generacijama.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *