Veterani 63. padobranske brigade pozvali na očuvanje Hadži Prodanove pećine u Ivanjici (VIDEO)

Veterani  63. padobranske brigade i članovi zavičajnog udruženja ’’Hadži Prodan’’ iz Ivanjice kratkim protestnim okupljanjem ukazali su državi i nadležnim institucijama na značaj očuvanja kulturno istorijskog blaga Srbije. Ispred Hadži Prodanove pećine koja se nalazi u naselju Raščići na samo sedam kilometara od centra grada podsetili su javnost da srpska istorija nema cenu i da se to nikada ne sme zaboraviti.

Hadži Prodanova ili Rašćanska pećina je dobila  ime po Karađorđevom vojvodi, Hadži Prodanu Gligorijeviću, koji je pećinu koristio da sakrije zbegove naroda pred navalom turske vojske. Pre toga pećina se zvala Šljepaja, zatim zbog male Rašćanske reke narod je nazvao Rašćanska. Pećina je postala interesantna speleolozima i obavljeno je ispitivanje iste u dužini od 400 metara. Ona se sastoji od dva sprata. Ulazni deo je širine oko 3 metra iza koga se nalaze prostrane dvorane koje su dugačke blizu 50  a široke oko 15 metara.

IL-63.padobranska-ispred-Hadzi-Prodanova-pecina- Veterani 63. padobranske brigade pozvali na očuvanje Hadži Prodanove pećine u Ivanjici (VIDEO)

You may also like...

4 Responses

  1. Pero kaže:

    To sta se radi sa tom pecinom i bugarskim kamenolomom je velika sramota Ivanjice i Srbije. Nadam sr da ce vlasti Srbije to da rese kako treba. Gledao dam sednicu opstine Ivanjica danas i niko ovo nije spomenuo.
    Pozdrav iz Cikaga

  2. Mira kaže:

    pofržavam u potpunosti skup 63 padobranske brigade. Nedavno sam bila u Ivanjici, a kako sam gledala emisiju Mire Bobić u kojoj nam je pre pdstavila pećinu, poželela sam da je vidim. I ja sam fascinirana pećinom. Obilazila sam mnoga čuda po inostranstvu i ne mogu da verujem da ne znamo za čuda koja imamo po Srbiji našoj zaista prelepoj.

  3. Mitar kaže:

    Ovakvo unistavanje prirode i bezakonje ima samo u nerazvijenim zemljama.
    Dolazimo sledeci put nas hiljadu pred upravnu zgradu Puteva.

  1. 05/07/2022

    […] Хаџи Проданова или Рашћанска пећина је добила  име по Карађорђевом војводи, Хаџи Продану Глигоријевићу, који је пећину користио да сакрије збегове народа пред навалом турске војске. Пре тога пећина се звала Шљепаја, затим због мале Рашћанске реке народ је назвао Рашћанска. Пећина је постала интересантна спелеолозима и обављено је испитивање исте у дужини од 400 метара. Она се састоји од два спрата. Улазни део је ширине око 3 метра иза кога се налазе простране дворане које су дугачке близу 50  а широке око 15 метара, пише Инфолига. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *