Karavan ”Duh mladosti” u Ivanjici (VIDEO)

Ivanjica je juče bila domaćin karavana ‘’Duh mladosti’’ koji organizuje omladinska organizacija “Spirit of Youth”, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva omladine i sporta i partnerskih organizacija, u cilju promocije dualnog obrazovanja i omladinskog preduzetništva, sporta i zdravih stilova života, aktivizma i volontiranja.

Manifestaciju je otvorio zamenik predsednika opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović.

  • IL-duh-mladosti-momcilo-mitrovic Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)Drago mi je što je Ivanjica domaćin jednoj ovakvoj manifestaciji. Nadam se da ćete uživati u našem gradu ali i steći određena znanja i iskustva vezana za temu promocije dualnog i preduzetničkog obrazovanja. Lokalna samouprava u saradnji sa obrazovnim institucijama intezivno radi na podizanju svesti o dualnom obrazovanju i u tom smeru povlačimo konkretne poteze. Istakao bih, kao primer dobre prakase, našu kompaniju Matis group koja je među prvima prepoznala značaj dualnog obrazovanja za razvoj ekonomije i budućnost mladih. Koristim priliku da se zahvalim Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvu omladine i sporta, Privrednoj komori, Savezu studenta i svima koji predano rade na realizaciju ovako značajnog projekta. – rekao je Mitrović proglašavajući manifestaciju otvorenom.

U okviru manifestacije održana je i panel diskusija na temu dualnog i preduzetničkog obrazovanja.

IL-duh-mladosti-panel-diskusija Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)

U ime Ministarstva prosvete prisutnima se obratio rukovodilac grupe za srednje i stručno obrazovanje, Radovan Živković.

  • IL-duh-mladosti-radovan-zivkovic Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)Dualno obrazovanje u našoj zemlji ide uzlaznom putanjom o čemu najbolje govore same brojke. Krenuli smo 2014. godine sa osam odeljenja a na ovogodišnjem upisu u junu preko osamdeset škola je ponudilo neke od profila dualnog obrazovanja. Broj programa koji je ove godine startovao u dualnom konceptu je 19, za jednu godinu to je velika cifra. Ukupno 86 programa je u Srbiji stvoreno u srednjem stručnom obrazovanju. Zasnovani su na ishodima učenja na standardu kvalifikacije i oni mogu biti u manjoj ili većoj meri realizovani kroz dualni proces. Svaka stručna škola treba da okupi preduzeća kako bi zajedno obezbedili dovoljan broj radnih mesta za praksu svakog učenika. Mora da se  ulaže u radna mesta i instrukture koji će im pomoći  u savladavanju određenih veština u datim kompanijama. Takođe sistemom edukacije osim učenika moraju biti obuhvaćeni i profesori. To je složen proces ali brojke koje govore da je Srbija krenula tim putem daje nam za pravo da verujemo kako će u narednim godinama naša zemlja, u poređenju sa drugim zemljama Evrope, imati čime da se pohvali. –istakao je Živković.

Ivanjička kompanija Matis group među prvima se uključila u sistem dualnog obrazovanja.

  • IL-duh-mladosti-vladan-djordjevic Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)Nedostatak kvalifikovane radne snage bio je presudan da se aktivno uključimo u ovaj projekat, naravno uz ogromnu podršku Ministarstva prosvete i švajcarske NVO ‘’SDC’’ . Suština dualnog obrazovanja je škola po meri privrede. Na taj način deca će po završetku školovanja imati obezbeđena radna mesta, ali lokalna samouprava i same škole treba da imaju presudan značaj po pitanju edukacije đaka. Konkretno u našoj kompanije profesori i deca uvek su dobrodošli da se upoznaju sa tehnološkim razvojem, saznaju koji su nam kadrovi potrebni u skladu sa daljim napretkom i usavršavanjem čitavog sistema. Zajedno možemo da stvorimo dobru klimu, prvenstveno za budućnost mladih ali i ekonomski razvoj samih kompanija.-rekao je predstavnik kompanije Matis group, Vladan  Djordjević.

Sportski deo ove manifestacije namenjem promociji zdravih stilova života, uz aktivno učešće volontera, održan je na gradskom trgu i u OŠ ‘’Kirilo Savić’’.

IL-duh-mladosti-basket Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)

IL-duh-mladosti-futsal Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)

Mlaišani su se nadmetali u basketu 3na3, malom fudbalu ali i kvizu znanja. Stariji su oprobali veštinu u Zgib zoni i ubeležili brojku od 11550 zgibova za Ivanjicu.

IL-duh-mladosti-zgib-zona2 Karavan ''Duh mladosti'' u Ivanjici (VIDEO)

  • Obzirom na vremenske prilike zadovoljni smo odzivom mladih što ujedno govori o veoma razvijenoj svesti kada je reč o omladinskom aktivizmu i volonterizmu koji su deo ovog projekta a na čemu lokalna Kancelarija za mlade radi već duži niz godina. Veliki doprinos uspešnosti karavana ‘’Duh mladosti’’ u Ivanjici dale su škole, Sportski savez i sportski kolektivi koji su aktivno učestvovali u svim događajima a za svaku pohvalu je i broj zgibova uradjenih od strane naših gradjana što govori da je Ivanjica u samom vrhu gradova koji neguju sportski duh i zdrave stilove života.-rekao je koordinator KZM, Ivan Stamenić.

You may also like...

1 Response

  1. Црепуљник kaže:

    Лепо.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *