Odobrena kupovina 83 traktora po subvencionisanim cenama

Za podnosioce zahteva za nabavku novog voćarskog traktora sa teritorije opštine Ivanjica, Ministarstvo poljoprivrede Srbije je na osnovu Pravilnika o podsticajima za kupovinu novih traktora odobrilo 83 zahteva, saznajemo u Upravi za agrarna plaćanja. Vrednost podsticaja koji će kupcima traktora tako biti vraćeni ukupno iznosi 87.872.711 dinara.

Podsetimo, nakon odobrenog zahteva, poljoprivrednik ima određeni rok da predmetnu poljoprivrednu mašinu nabavi i isplati u potpunosti. Nakon toga Upravi za agrarna plaćanja se šalje novi zahtev za povraćaj dela novca, a od iznosa umanjenog za PDV.

IL-traktori-u-izbi Odobrena kupovina 83 traktora po subvencionisanim cenama

Procenat podsticaja prema Pravilniku o određivanju područja sa otežanim uslovima rada u poljoprivredi, za samo mesto Ivanjica je 50%, a za sva ostala mesta koja pripadaju ovoj opštini je 65%.

Među prvima kome je odobren zahtev za nabavku novog voćarskog traktora po subvencionisanoj ceni je i Milan Đurašević iz Budoželje. On je kupio traktor indijske proizvodnje „Solis“, jačine 60 konjskih snaga. Platio ga je oko 23.000 evra, dok od države uskoro očekuje odobreni povraćaj od 12.000 evra.

IL-traktori-milan Odobrena kupovina 83 traktora po subvencionisanim cenama

  • Mnogo će mi značiti ovaj traktor u poljoprivredi, posebno jer su naše parcele u brdskoplaninskom području. Teško je kod nas bez duplaka obrađivati maline a meni će ovaj novi značiti i za rad u šumi, košenje i baliranje sena, oranje i slično – kaže Đurašević za InfoLIGU.

Đurašević se prvenstveno bavi proizvodnjom maline na parceli od 1,2 hektara površine, a uz to proizvodi i šljivu i jabuku i gaji mlečne krave. U vlasništvu ima i stari IMT 539 traktor i ne namerava da ga proda, iako je odavno zabeležio 8.000 radnih sati.

  • IL-traktori-milan-djurasevic Odobrena kupovina 83 traktora po subvencionisanim cenamaZahvaljujem se Ministarstvu poljoprivrede i gospodinu Nedimoviću što su na ovaj način podstakli poljoprivrednike na obnovu teške mehanizacije u poljoprivredi, jer je ona u proseku vrlo stara. Ovaj pravilnik treba da bude na snazi i u narednim godinama, kako bi što više ljudi nabavilo nove traktore – kaže Đurašević.

Po njegovom, a i mišljenju velikog broja poljoprivrednika sa kojima smo razgovarali, država bi trebala sniziti iznose akciza na dizel i druga goriva, što bi dodatno pospešilo razvoj poljoprivrede i sela.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *