Komunalno preduzeće uvodi GIS sistem

JKP „Ivanjica“ ovih dana je započelo implementaciju Geografsko informacionog sistema (GIS) na gradskom području, što će omogućiti unapređenje celokupnog sistema i automatizaciju poslova u ovom javnom opštinskom preduzeću.

U prvoj fazi radi se na mapiranju vodomera u svim domaćinstvima koja koriste vodu sa gradskog vodovoda, a cilj je da se u sistemu dobiju precizni prostorni podaci o tome gde se oni nalaze. Vrlo brzo nakon završetka ovog dela plana, krenuće i mapiranje vodovodnih i kanalizacionih šahti i digitalno ucrtavanje magistralnih cevovoda i njihovih krakova.

Tako će na jednom mestu, osim objedinjenih prostornih podataka biti i detalji o lokacijama, sastavu cevi duž trase, pravcu pružanja, dužinama, njihovim spojevima ali i o mogućnostima novih priključenja i slično. Na taj način će u budućnosti biti izbegnuto presecanje i kidanje vodovodnih i kanalizacionih cevi prilikom izvođenja građevinskih radova, jer će se tačno znati pravac pružanja ovih instalacija.

IL-gisplan Komunalno preduzeće uvodi GIS sistem

GIS sistem služi za upravljanje prikupljenim prostornim podacima, a predstavlja računarski sistem sposoban za integrisanje, skladištenje, uređivanje, analizu i prikaz geografskih informacija sa terena.

  • Preko Geografsko informacionog sistema naše preduzeće će vremenom digitalizovati sve podatke. Oni će znatno automatizovati i poboljšati rad JKP-a samim tim što će svi prostorni podaci biti na jednom mestu -, rekao je za InfoLIGU Vladimir Bojanović, vd direktora JKP „Ivanjica“.

Na teritoriji opštine Ivanjica do sada je registrovano oko 4.900 priključaka na gradski vodovod, a precizan broj vodomera i šahti znaće se kada GIS bude u potpunosti implementiran.

Ovaj važan posao će kako saznajemo trajati nekoliko godina, a prvu fazu finsnsira komunalno preduzeće iz sopstvenih izvora.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *