Rezultati mamografskog pregleda dojke u Ivanjici

Besplatan preventivni pregled dojki na pokretnom mamografu, koji je pre nepuna četiri meseca bio u Doma zdravlja u Ivanjici, obavilo je 2200 žena od čega je kod 88 pronađena neka promena i one su upućene na dalje lečenje. U odnosu na druge lokacije u Srbiji, gde je radjen mamografski pregled dojki, broj dijagnostikovanih promena kod pacijentkinja nije alarmantan ali je zabrinjavajuća činjenica da je zainteresovanih bilo upola manje od zvaničnog spiska žena starosne popuulacije od 50 do 69 godina, koji ih je u Ivanjici 4400.

Dom zdravlja u Ivanjici mamografski pregled dojki organizovao je  u saradnji sa Kliničkim centrom Niš i Zavodom za javno zdravlje u Čačku.

Prema Vodiču za dijagnostikovanje i lečenje raka dojke, ženama do 40. godine, pored manuelnog pregleda iskusnog stručnjaka, treba uraditi i ultrazvučni pregled. Mamografija je korisna ženama starijim od 40 godina, a od 45. ili 50. do 69. godine, ona mora da bude obavezni deo pregleda. U ovom periodu mamografiju treba raditi na svake dve godine.

U 70 do 80 slučajeva mamografski otkrivene promene na dojci nikada ne prerastu u karcinom. Postoje početni, uspavani kanceri koji se nikada ne razviju, ali lekari to ne mogu da predvide. Kada se ta minimalna promena stručno zove “karcinoma in city”, ne može proći bez lečenja, čak zbog onih 20 odsto žena kod kojih se iz te male promene ipak razvije maligna bolest, tvrde doktori.

You may also like...

2 Responses

  1. Darko kaže:

    Preglede su radila nestrucna lica,a svaki drugi rezultat nije tacan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *