Formira se baza nezakonito izgrađenih objekata

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrstrukture i Republički geodetski zavod, u cilju realizacije projekta „Unapređenje zemljišne administracije u Srbiji“ kojim se pruža podrška privrednoj reformi koju sprovodi Vlada Republike Srbije, izradilo je softver za formiranje precizne baze podataka nezakonito izgrađenih objekata na teritoriji Republike Srbije, kako bi se omogućila brza realizacija procene masovne vrednosti nepokretnosti.

Ovakva baza podataka u elektronskoj formi biće formirana u saradnji sa lokalnim samoupravama. Nadležni u jedinicama lokalnih samouprava, gradskoj i opštinskim upravama, u softver unosiće samo dokumenta u kojima su doneta rešenja građevinskih inspektora o rušenju nezakonito izgrađenih objekata.

Elektronska baza nezakonito izgrađenih objekata sadržaće podatke o broju, vrsti, nameni i površini objekata, imenima investitora nezakonito izgrađenih objekata, vrsti zemljišta na kojem su ti objekti izgrađeni i informacije sa brojem parcele i katastarskoj opštini na kojoj se nalaze.

Ovi podaci, koje će jedinice lokalnih samouprava dostavljati Ministarstvu ili Republičkom geodetskom zavodu, odnosno službama za katastar nepokretnosti, biće objediljeni za celu teritoriju Republike Srbije u elektronskom obliku i omogućiće dodatno sagledavanje efekata sprovođenja Zakona o ozakonjenju objekata.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *