KROMPIR SA JAVORA ZA ČAČANSKI ČIPS

U hotelu ‘’Javor’’ u Kušićima danas je potpisan ugovor o saradnji između preduzeća ‘’Mona Javor’’ i kompanije ‘’Chips Way’’. Na taj način ozvaničena je dosadašnja i najavljenja dalja saradnja u okviru koje će čačanska kompanija koristiti isključivo semenski krompir preduzeća ‘’Mona Javor’’ proizvedenog na nadmorskoj visini od 1200-1400 metara, odličnog kvaliteta.

Potpisivanju ugovora prisutvovali su, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, Senad Mahmutović, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, profesor poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, Zoran Broćić, kooperanti i mnogobrojni mediji.

-Za sve nas u lancu proizvodnje ovo puno znači. Prvenstveno za fabriku čipsa koja dobija kvalitetan krompir a da bi do toga došlo mora imati izuzetno dobro seme. Prošle godine preduzeće ‘’Mona Javor’’ isporučilo nam je oko 300 tona semenskog krompira a već naredne očekujemo 500 tona i  stvarno smo prezadovoljni kvalitetom. Početak lanca za proizvodnju dobrog čipsa je upravo od semena. ‘’Mona Javor’’ to odlično radi, mnogo bolje od kompanija u inostranstvu što smo imali priliku i da se uverimo, tako da ne postiji razlog za nekim drugim partnerstvima.-rekao je Tomislav Bajević, direktor kompanije Chips Way.

Samo kvalitetom kupci se mogu vratiti domaćem tržištu, smatra vlasnik preduzeća ‘’Mona Javor’’, Đorđe Momirović.

-Uzgajamo semenski krompir na nekih 55 hektara, polovinu isporučujemo čipsari u Čačku. Saradjujemo već dve godine i sama činjenica da oni žele proširenje te saradnje govori o kvalitetu semenskog krompira koji uzgajamo. Nadam se da ćemo u narednom periodu napredovati sa isporukom, prvenstveno za dobrobit vrednih i dobrih ljudi nastanjenih na prostoru opština Sjenica, Ivanjica i Nova Varoš. Očekujem da i druge kompanije krenu u intezivan otkup domaćeg krompira za koji se čipsara iz Čačka već uverila kakvog je kvaliteta. Tvrdim da nije lošiji od uvoznog, a jeftiniji je. Sklapanjem sličnih  poslovnih partnerstava preduzeću ‘’Mona Javor’’ otvara se put svetle budućnosti, ali ne samo nama već svima koji se potrude da kvalitetom kupce vrate domaćem tržištu.- zaključio je Momirović.

Profesor dr Zoran Broćić sa katedre za agrotehniku i agroekologiju Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu izneo je podatak da se 3000 do 4000 tona semenskog krompira godišnje uveze za potrebe proizvodnje čipsa.

– Dobro je što  imamo trend povećanja izvoza čipsa. Recimo samo u prošloj godini to je bilo u vrednosti 16 miliona evra. Naš čips tigao je do Azejberdžana a otvorili su se  pregovori i sa Rusijom. Zbog toga je neophodno povezati čitav lanac proizvodnje na domaćem tržištu. Cilj nam je da smanjimo uvoz krompira jer možemo  parirati i kvalitetom i cenom, a na kraju lanca kupci će imati čips najboljeg kvaliteta. U ranijim analizama potvrđeno je da ovo podneblje ima odlične uslove za proizvodnju kvalitetnog semenskog krompira. – rekao je Broćić.

Prisutnima se obratio i državni sekretar  Ministarstva poljoprivrede, Senad Mahmutović, koji je ovaj vid udruživanja ocenio kao dobar model za primenu, uz širenje kruga na individualne poljoprivredne proizvođače koje je pozvao da koriste podsticajna sredstva za unapređenje primarne proizvodnje.

Zoran Lazović, predsednik opštine Ivanjica, čestitao je potpisnicima današnjeg ugovora i napomenuo da se ovakvim potezima plasman i proizvodnja domaćih proizvoda značajno unapredjuju. Iskoristio je priliku da istakne odličnu saradnju koju lokalna samouprava ima sa Ministarstvom poljoprivrede što je od ogromnog značaja za razvoj ovog, inače, popljoprivredno orijentisanog kraja.

Konkretnim aktivnostima koje će sprovoditi potpisnici današnjeg ugovora promoviše se i zaštita domaće proizvodnje koja je od vitalnog interesa za unapredjenje poljoprivrede i celokupne privrede naše zemlje.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *