Golija postaje najzanimljivija destinacija u Srbiji

Nakon najavljene izgradnje prvih ski staza u okviru budućeg ski rizorta, na lokalitetitma Radulovac i Vrhovi, čini se da planina Golija konačno ima izvesniju budućnost. Devet lakih i srednje teških staza ukupne dužine blizu devet kilometara, sa četiri ski lifta, trebalo bi da pokrenu zamajac infrastrukturnih ulaganja u narednim godinama.

IL-golija2 Golija postaje najzanimljivija destinacija u Srbiji

Prve staze, šestosednu i četvorosednu žičaru gradiće JP „Skijališta Srbije“, a prema našim saznanjima radovi bi trebali da počnu u prvoj polovini iduće godine. Neophodna planska dokumentacija je gotova, pa ozbiljna građevinska mašinerija može zakoračiti na ovu planinu, za koju se stručnjaci slažu da je po lepoti i skijaško-turističkim kapacitetima, privlačnija od ostalih planina u našoj zemlji.

Planovi o ozbiljnijem korišćenju potencijala Golije sežu u decenije iza nas, pa stanovnici Ivanjice i sela na ovoj planini još sa dozom skepse gledaju na najavljena prva ozbiljnija ulaganja. Ako je za utehu, radovi na dalekovodu koji će biti jedan od snabdevača planine električnom energijom, krenuli su jesenas, a prema saznanjima InfoLIGE, trasa je položena u dužini od oko 3 kilometra.

IL-golija3 Golija postaje najzanimljivija destinacija u Srbiji

Stanovništvo golijskih sela sa nestrpljenjem očekuje izgradnju infrastrukture, jer većina njih uz to vidi i svoj prosperitet i konačno zaustavljanje iseljavanja, koje je poslednjih godina poprimilo ozbiljne razmere. Ono na šta oni ukazuju jeste završetak izgradnje puta Golijska Reka – Odvraćenica i izgradnja još jednog iz pravca Devića koji će sa budućim planinskim ski centrom povezati mnoga naselja.

Više porodica na lokalitetu Radulovac u sopstvenom vlasništvu ima ozbiljnije površine zemljišta uz same projektovane staze. Među njima i porodica Nešković iz Ivanjice.

  • IL-golija-decak Golija postaje najzanimljivija destinacija u SrbijiGodinama slušamo o tome da je naša planina po kapacitetima bolja od Kopaonika i Stare planine zajedno. Ljudi su umorni od čekanja i više gotovo da i ne veruju da će od najavljenog razvoja nešto biti. Nedostaju i putevi koji će planinu otvoriti i sa naše ivanjičke strane. Imam utisak da se stvari konačno pomeraju sa mrtve tačke, kaže za naš portal Miloš Nešković.

On kaže da mu je želja da na sopstvenoj zemlji gradi neku vrstu etno kompleksa, te da u tom pravcu već razgovara sa određenim agencijama i potencijalnim investitorima zainteresovanim za ulaganja. Od države i lokalne samouprave očekuje pomoć u izgradnji neophodne infrastrukture, dvođenje struje i vode.

Izgradnja, prodaja i kupovina zemljišnih parcela i vikendica na Odvraćenici, gde će se i graditi prvi ski resort na Goliji, poslednjih godina je bila gotovo zamrla. Razlozi pre svega leže u činjenici da je većina objekata na ovom mestu sagrađena na nedozvoljenom području, blizu samog izvorišta reke Studenice. Zakon o izgradnji je prilično oštar, pa je i gradnja poslednjih godina stala. Tu i tamo se pojavi po neki novi temelj i vikendica, ali uz uredne građevinske dozvole.

IL-golija4 Golija postaje najzanimljivija destinacija u Srbiji

Pretpostavlja se da je na Odvraćenici, tromeđi Ivanjice, Raške i Novog Pazara, u poslednih dvadesetak godina sagrađeno gotovo dve stotine objekata, među kojima je izuzetno mali broj legalizovanih.

Zbog najavljenih radova za naredni period, situacija u prometu nekretninama polako se otopljava pa se očekuje i da će vidljivije živnuti narednih godina.

You may also like...

1 Response

  1. Ja78 kaže:

    Puste želje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *