NEVREME – Grad ponovo ”obrao” maline

Olujno nevreme praćeno gradom zahvatilo je danas delove ivanjičke opštine. I ovaj put na udaru su, najviše, bili zasadi malina čija je berba u višim predelima u punom  jeku. Najviše je stradalo područje Kovilja i Erčega. Grad veličine lešnika padao je, kako svedoče meštani, nekoliko minuta i obeleo malinjake. U ovom trenutku ne može se izvršiti precizna procena štete ali je evidentno da su jak vetar i grad izlomili lastare i ”obrali” plod maline.

Violeta Tošić iz Erčega kaže da je sa porodicom brala maline kada je počela da pada jaka kiša.

  • Odmah smo potrčali prema kući koja je udaljena par metara ali nas je stigao grad nošen jakim olujnim vetrom. Bilo je strašno. Grad je tukao, grmelo je, gromovi su gađali takvom silinom da su se tresli prozori na kući. Ubrzo je nestalo struje. Sve se urotilo protiv nesrećnih proizvođača. Prvo nam je mraz oštetio maline, pa onda sneg, nakon toga onaj vrući talas, i evo sad grad odlučio da dokrajči sve. Još kada pomislim kolika je cena za ovu muku, rad i stres koji preživljavamo, dodje mi da zakukam od muke.-kaže Violeta.

Meteorolozi kažu da će osetno zahlađenje u naredna dva dana biti samo kratak predah od tropskog talasa koji će pratiti Srbiju sve do polovine avgusta.

Hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje za danas i sutra, zbog promene temerature, ali i zbog količine padavina koje nas očekuju.

  • Pljusak praćen gradom biće lokalna pojava, ali će obići celu Srbiju. Pojaviće se na severu i zapadu već u toku noći, a u toku dana na istoku i jugoistoku zemlje. Od srede će pljuskovi, praćeni grmljavinom, biti učestali u južnim krajevima. Osveženje će trajati do vikenda, kada nas očekuje novi vreo talas – kaže Slobodan Sovilj iz RHMZ-a.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *