Autoput kroz Ivanjicu grade Kinezi

Memorandum o saradnji na projektima izgradnje autoputa na Koridoru 11 – Preljina – Požega i Požega – Ivanjica – Boljare, sa kineskom kompanijom „China Road and Bridge Corporation“ (CRBC), potpisala je juče u Pekingu u prisustvu premijera, potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihailović.

Ministarka je izjavila da je sporazum vrlo važan za Srbiju, jer je to početak razgovora kako će se realizovati gradnja ove dve deonice. U narednom periodu se očekuje prikupljanje neophodne i nedostajuće dokumentacije, kako bi prva deonica Čačak – Požega sa gradnjom mogla da startuje naredne godine, saopštilo je njeno ministarstvo.

  • Počinjemo razgovore o komercijalnim ugovorima u narednih nekoliko meseci“, rekla je Mihailović.

Nezvanično saznajemo da će radovi preko Ovčar banje najverovatnije početi 1. marta 2018. dok je njihov završetak planiran za 1. septembar 2020. godine. Pretpostavlja se da bi i gradnja autoputa od Požege prema Crnoj Gori mogla započeti naredne ili najkasnije 2019. godine.

Sporazum sa kineskom kompanijom predviđa izgradnju 140 kilometara punog profila autoputa sa šest traka do mesta Boljare na srpsko-crnogorskoj granici. Na prvoj deonici je to 33, a na drugoj znatno dužoj i zahtevnijoj, 107 kilometara.  Prve procene govore da bi njihova izgradnja koštala oko 2,1 milijadu evra.

Deonica Požega – Boljare će zbog konfiguracije i brdsko-planinskog terena imati 51 tunel i 97 mostova, što praktično znači da će se na mnogim mestima sa mosta ulaziti u tunel i obrnuto.

Stručnjaci za putnu infrastrukturu predviđaju da bi ako se deonica Požega – Ivanjica – Boljare „napadne“ iz više pravaca, autoput mogao završiti za 4-5 godina. Još nije poznat modalitet investicije, ali se pretpostavlja da će to biti koncesija, po kojoj bi izvođač radova bar 25 godina od završetka gradnje naplaćivao putarinu. Za takvu vrstu posla neopodno je potpisati međudržavni sporazum.

Veliki broj Ivanjičana, nakon vesti iz Pekinga, konačno počinje da veruje u realizaciju višedecenijskog sna o prolasku tako važne saobraćajnice kroz njihovu opštinu, koja će ih približiti velikim gradskim centrima u zemlji, otvoriti Goliju, značajno skratiti put do Jadrana, ali i omogućiti dolazak investitora i nova zapošljavanja.

Gradnja najmodernije saobraćajnice kroz Ivanjicu biće najveća investicija u njenoj istoriji.

You may also like...

2 Responses

  1. zoran kaže:

    dace bog da kraj sveta bude na pocetku sveta

  2. Milideda1 kaže:

    Obecanje ludom radovanje,ko jos uopste moze da veruje? da joj se usta ne osuse!@!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *