Osnovan Medijski savez Srbije

Sindikat novinara Srbije(SINOS), Profesionalno udruženje novinara  Srbije(PROUNS), Udruženje medija i medijskih radnika(UMMR) i Društvo novinara Vojvodine(DNV) udružili su se u medijski savez radi zaustavljanja urušavanja medija i novinarstva, vraćanja dostojanstva i ugleda profesije i zaštite radnih prava medijskih radnika u Srbiji. Medijski savez aktivno će se uključiti u izradu nove medijske strategije sa konkretnim predlozima.

Pomenuta udruženja  složila su se oko sledećih ciljeva koje će  zajednički zastupati

Izmenom medijskih zakona neophodno je:

1- Osnivanje regionalnih i lokalnih javnih servisa u skladu sa preporukama Saveta Evrope iz 2007. godine, do sada važećom Мedijskom strategijom i Medijskom studijom koju su uradili eksperti Evropske komisije;

  1. Obezbediti opstanak nacionalne državne agencije Tanjug
  1. Obnoviti Medjunarodni radio Srbija;
  1. Transparentno vlasništvo – vlasnici medija ne mogu biti kompanije iz of  – šor  zone;
  1. Transparentno finansiranje – omogućiti svim medijskim udruženjima i organizacijama pravo da delegiraju predstavnike u konkursne komisije za projektno sufinansiranje medija i jasno definisati pojam ‘’medijski ekspert’’;
  1. Medijski savez traži da se medijska udruženja koja apliciraju za budžetska sredstva   na konkursima koje  raspisuje  Ministarstvo kulture  isključe iz  odlučivanja jer se radi o više nego jasnom sukobu interesa.
  1. Članovi komisija koji su učestvovali u radu  na lokalnom i republičkom nivou zbog čijih predloga  su lokalne samouprave predmet sudskih sporova ne mogu ponovo biti predlagani u ta tela  dok se ne okončaju sudski sporovi.
  1. Ravnopravan tretman svih udruženja i organizacija prilikom korišćenja Doma novinara u Resavskoj 28, delegiranja članova udruženja i organizacija u regulatorna ili samoregulatorna tela.
  1. Formirati Registar stranih donatora koji će biti dostupan javnosti;
  1. Zaustavljanje monopolizacije i tajkunizacije medijskog tržišta.

Uspostavljanje socijalnog dijaloga u medijima  i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora kako bi bili zaštićeni medijski radnici i u onim medijima čiji vlasnici nedozvoljavaju osnivanje sindikata

Medijski savez je otvoren za saradnju i sa ostalim nacionalnim, regionalnim ili lokalnim medijskim udruženjima i organizacijama.

Medijski savez održaće zajedničku konferenciju za štampu   u Medija centru, Terazije broj 3, 10.februara u 12 časova gde će biti ozvaničen Medijski savez Srbije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *