Kako poboljšati kvalitet i uključiti nova domaćinstva u bavljenje seoskim turizmom

U organizaciji Turističke organizacije i finansijsku podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, u Ivanjici je juče održano stručno predavanje na temu: “Poboljšanje kvaliteta turističke ponude kroz uključivanje novih domaćinstava u seoski turizam i njihova edukacija”. Skup je pored eminentnih predavača iz ove oblasti okupio Iidvadesetak Ivanjičana koji se već bave seoskim turizmom ili ozbiljno razmišljaju da uđu u ovaj posao.

O značaju turizma za razvoj ruralnih prostora Srbije govorila je prof. dr Snežana Štetić, sa Visoke turističke škole u Beogradu.

  • IL-seoski-turizamprof-dr-snezana-stetic Kako poboljšati kvalitet i uključiti nova domaćinstva u bavljenje seoskim turizmomSrbija je ruralna zemlja, jer više od 50 odsto stanovništva živi u ruralnim delovima. Nedovoljno aktiviranje naših ruralnih prostora dovodi do toga da nemamo razvijen turizam u onom obliku i količini u kojoj želimo da ga razvijamo. I upravo sprega između lokalne zajednice i zainteresovanih domaćinstava za razvoj seoskog turizma je ono o čemu treba da vodimo računa.Činjenica je da seoski turizam predstavlja izuzetno veliki kapacitet razvoja turizma svake zemlje. Današnji turistički potrošač odnosno turista upravo teži ovoj vrsti odmora jer je prezasićen morem, peskom i plažama. Želi da poseti neotkrivene delove sveta, a Srbija je u tom pogledu još neotkrivena, iako smo pre tridesetak godina bili u društvu 15 najrazvijenijih turističkih zemalja. Sada se polako vraćamo na turističko tržište i seoski turizam, pa su seoska domaćinstva ta kojima treba posvetiti posebnu pažnju -, rekla je za portal Info LIGA prof. dr Snežana Štetić.

IL-razvoj-seoskog-turizma2 Kako poboljšati kvalitet i uključiti nova domaćinstva u bavljenje seoskim turizmom

Profesorka Štetić ističe da ivanjički kraj raspolaže kako prirodnim tako i atraktivnim resursima za razvoj seoskog turizma, pa je vrlo važno što više uključiti lokalnu zajednicu da pomaže razvoj ove vrste turizma i da pomogne domaćinima da oni svoje turističke i poljoprivredne proizvode prodaju na svom pragu. Na taj način bi se i deo stanovništva koji je napustio ove krajeve vratio u svoja rodna mesta, ali i zadržali mladi da ne odlaze.

  • Da bi se to ostvarilo, pored lokalne zajednice u ovaj posao se mora aktivnije uključiti i celokupna država. Tako su radile velike turističke zemlje sveta poput Francuske, Španije, Švajcarske, Italije, Austrije… Trebamo učiti na njihovim iskustvima. Seoski turizam u Srbiji bio je nekada na zavidnom nivou. Zbog ratnih dešavanja mi smo na njega zaboravili u jednom periodu, ali u poslednjih 5-6 godina resorna ministarstva počela su davati bespovratna sredstva i ulagati u edukaciju kao što je ova danas –, rekla je prof. dr Snežana Štetić.

IL-razvoj-seoskog-turizma1 Kako poboljšati kvalitet i uključiti nova domaćinstva u bavljenje seoskim turizmom

O samoj kategorizaciji ugostiteljskih objekata za smeštaj u seoskim turističkim domaćinstvima i domaćoj radinosti kao neophodnom uslovu kvaliteta usluge, govorila je prof. dr Ljiljana Kosar sa Visoke hotelijerske škole u Beogradu.

  • IL-seoski-turizam-dr-ljiljana-kosar Kako poboljšati kvalitet i uključiti nova domaćinstva u bavljenje seoskim turizmomOvim predavanjem sam htela da istaknem važnost kategorizacije i da praktično naučim one koji su me slušali da je kategorizacija i legalnost poslovanja u sektoru smeštaja prvi preduslov kvaliteta. To uopšte nije lako postići, međutim tu je lokalna zajednica odnosno turistička organizacija koja će potencijalnim domaćinima koji žele da se bave seoskim turizmom moći i umeti da pomogne. Da im rastumači te možda za njih zamršene standarde kategorizacije i razvrstavanja i da ih nauči kako da kada grade ili renoviraju svoje objekte ispoštuju standarde i kako da onda takve objekte kroz dodeljenu kategoriju vrednuju na tržištu kroz kvalitet ali isto tako i cenu”, rekla je profesorka Kosar.

O značaju manifestacija za razvoj seoskog turizma i ulozi medija u njegovoj afirmaciji, govorila je Milanka Cvetković predsednica TIM-a i vlasnica portala www.manifestacije.com , a o smeštaju gostiju – primerima iz prakse, Dušanka Selaković iz Turističke organicacije grada Užica.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *