UNOPS rekonstruisao most koji povezuje Požegu i Kosjerić

Zamenik predsednika opštine Požega Vladan Kovačević i predstavnici Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) obišli su radove na mostu preko Dobrinjske reke na državnom putu II B reda koji povezuje opštine Požegu i Kosjerić. Za rekonstrukciju mosta dužine 95 metara, koji je nakon majskih poplava 2014. godine bio u opasnosti od urušavanja, Evropska unija izdvojila je 74.000 evra u okviru Programa pomoći EU poplavljenim područjima u Srbiji.

Radovi na mostu počeli su novembra 2016.godine i obuhvataju sanaciju betonske konstrukcije mosta i obalnih stubova, postavljanje novog sloja betona, zamenu ležišta i čišćenje rečnog korita. Kompletna rekonstrukcija mosta omogućiće sanaciju posledica poplava, kao i bolju bezbednost pešaka koji će uskoro moći neometano da prelaze preko mosta zahvaljujući novoizgrađenim pešačkim stazama. Rekonstrukcija mosta biće završena tokom avgusta 2017. godine.

IL-unops-rekonstrukciji-mosta-u-Pozegi2 UNOPS rekonstruisao most koji povezuje Požegu i Kosjerić

  • Most se rekonstruiše zahvaljujući bespovratnim sredstvima Evropske unije, u okviru projekta pomoći EU u obnovi putne infrastrukture nakon poplava vrednog 10,5 miliona evra.- rekao je projektni menadžer Bojan Kovačević, ističući da radovi dobro napreduju i da su u završnoj fazi.

Radovi na mostu realizuju se u sklopu projekta koji sprovodi UNOPS u 23 lokalne samouprave, u kojima će biti sanirana 44 klizišta, rekonstruisano devet i izgrađeno pet mostova, u cilju obnove i unapređenja preventivne infrastrukture. U Požegi, kao jednoj od projektnih opština, u maju 2017. godine završena je i sanacija klizišta ukupne vrednosti 67.000 evra. Postavljanjem gabionskih zidova, izgradnjom drenažnih kanala i stabilizovanjem kosine smanjen je rizik od pojave novog klizišta kod naselja Čestobrodica, na državnom putu II A reda koji povezuje Požegu i Gornji Milanovac.

  • Pomoć Evropske unije u sanaciji mosta i klizišta mnogo znači za stanovnike Požege, jer imali smo velikih problema sa bujičnim poplavama. Ovakve intervencije jedan su od vidova izuzetne saradnje Vlade Republike Srbije i Evropske unije, naročito kada se ima u vidu da se Srbija nalazi na putu za Evropsku uniju i pretenduje da postane njen član.- rekao je Vladan Kovačević, zamenik predsednika opštine Požega i zahvalio se Evropskoj uniji i UNOPS-u na podršci.

IL-unops-rekonstrukciji-mosta-u-Pozegii3 UNOPS rekonstruisao most koji povezuje Požegu i Kosjerić

Evropska unija pružila je najveću pomoć Srbiji u obnovi od posledica poplava i jačanju preventivne infrastrukture u vrednosti od 162 miliona evra kroz pretpristupne fondove IPA 2012 i 2014, i Fond solidarnosti Evropske unije.

Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 102 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i 2014. Sredstva su namenjena izgradnji i obnovi kuća, rekonstrukciji javnih ustanova, puteva, klizišta i javne infrastrukture, obnovi privrede i poljoprivredne proizvodnje, kao i infrastrukture za sprečavanje i zaštitu od poplava u 57 opština koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB i Danski savet za izbeglice (DRC), Austrijska agencija za razvoj (ADA) i Svetska banka (SB) – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *