Književno veče istoričara Saliha Selimovića

Dom kulture iz Ivanjice u četvrtak 7. decembra organizuje književno veče srpskog istoričara, profesora i publiciste Saliha Selimovića iz Sjenice, na temu: „Poreklo prezimena od Peštera do Golije“. Selimović je poznat po svojim istraživanjima u oblastima istorije, islamizacije jugoslovenskih prostora, demografiji i migracijama stanovništva, pa je njegov dolazak u Ivanjicu već izazvao veliku pažnju ovdašnje javnosti. Neumorno objavljuje arhivsku građu o islamizaciji Srba u BiH i Raškoj oblasti, a za sebe kaže da su mu dalji preci pravoslavnog porekla.

Salih je rođen 25. oktobra 1944. godine u Tešnju u Bosni i Hercegovini. Osnovnu školu i gimnaziju završio je u rodnom Tešnju, a fakultetske studije na Sarjevskom univerzitetu. Nakon toga radio je kao nastavnik istorije u Kladnici kod Sjenice, zatim u Samoupravnoj interesnoj zajednici za osnovno obrazovanje u Sjenici i bio direktor u osnovnim školama u selima Godijevo i Sušica kod Bijelog Polja. Istorijom kao naukom, Selimović se počeo baviti odmah po završetku studija, a oblast njegovog posebnog interesovanja je poreklo porodica i islamizacija, kao i demografski i migracioni procesi na Sjeničko – pešterskoj visoravni i u celoj Raškoj oblasti.

Selimović je aktivni učesnik mnogih naučnih skupova i stalni saradnik više naučnih zbornika. Do sada je objavio 6 knjiga i preko 70 naučnih radova, koji su publikovani u naučnim zbornicima istorijskih muzeja i arhiva u Srbiji i Crnoj Gori. Autor je studija „Sjenica“ i „Kladnica“ i jedan od autora antropogeografske studije „Sjenički kraj“.

Njegova poslednja knjiga „Prilozi poreklu, islamizaciji, migracionim i demografskim procesima u Raškoj oblasti“, je od stručne javnosti ocenjena kao izuzetan istoriografski dragulj. Selimović je nagrađivan više puta za naučne oblasti kojima se bavi. Dobitnik je Vukove i Kočićeve nagrade za 2013. godinu.

Književno veče zakazano je za 18 časova u Plavoj sali kulturnog centra.

You may also like...

1 Response

  1. Miroslav Drndarević kaže:

    Sa zadovoljstvom sam kupio dvije knjige Prof.Saliha Selimoviċa “Zapisi stare Raške” i žalim što nisam u mogućnosti fizički prisustvovati predavanju 07.12. u Ivanjici,pozdrav za sve iz Banja Luke, Miroslav Drndarević

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *