Završeno snimanje dokumentarnog filma o Nušićijadi

Završeno je snimanje dokumentarnog filma koji će upotpuniti obeležavanje pola veka od začetka ivanjičkog praznika kulture, humora i radosti, pričati o turbulentnim vremeni,a značaju kulture za jednu zajednicu, i značaju vizije iste te zajednice. Dokumentarni film konceptualno će pokriti ne samo polje Nušićijade, njenog osnivanja, gašenja i obnove, već i mnogo širi kontekst na tragu kulture u Srbiji i njenih razvojnih putanja.

Brojni sagovornici, poznavaoci kulture i umetnosti, glumci, režiseri, profesori, akademski radnici, svojim svedočenjima o Nušićijadi, ali I Ivanjici I njenog specifičnoj atmosferi, učinili su ovaj film posebno značajnim.

“Ivanjica je jedino mesto u kom sam ikada snimao, a odakle glumci tokom pauze i odmora nisu odlazili, već su i svoje porodice dovodili i ostajali u Ivanjici” rekao je Zdravko Šotra, naš čuveni reditelj čija su serija i film “Više od igre” identitetski obeležili varoš na Moravici. Šotra je govorio o svojim sećanjima na snimanja u “Malom Holivudu”, brojnim anegdotama glumaca i profesionalaca iz sveta umetnosti, kao i razlozima o prestanku snimanja u Ivanjici.

Pored Zdravka Šotre, veliki glumac i dugogodišnji prijatelj festivala Nušićijada, Petar Božović poveo nas je kroz svoja sećanja o prvim susretima sa Ivanjicom i Nušićijadom, svojim doživljajima našeg festivala. Za Ivanjicu ga vežu mnoge brojne uspomene kao što je rođenje sina tokom jednog od snimanja, brojni prijatelji koje je tamo stekao, te zahvaljujući toj ljubavi podržava Nušićijadu od njene obnove.

O starim Nušićijadama  govorio je i Todor Lalicki, čuveni scenograf koji je bio i vinovnik festivala, svedok njegove fantastične atmosphere koju su gradili Novak, Soja, Denić, Žmukić i ostali velikani, ali i “zamrzavanja”, za koje tvrdi da je došlo usled nacionalnog obračuna sa anarholiberalima, kada su nestale brojne slične manifestacije. O fenomenu gašenja manifestacija u unutrašnjosti i autocenzuri kakva je danas ponovo aktuelna govorila je i profesorka FDU Milena Dragićević Šešić, uz napomenu da je Nušićijada važna upravo jer ignoriše cenzuru i uživa u samoironiji.

O važnosti ironije i humora govorio je i veliki reditelj Goran Marković: “Humora ima svuda gde ima bola, i veoma je važno taj bol proživeti kroz smeh.” kazao je u osvrtu na vezu našeg festivala sa velikim komediografom čije ime nosi. Zoran Kesić, novinar, humorista i naš redovni gost, baš kao ni Vojkan Arsić, reditelj predstave “Sumnjivo lice”, ne smatra da je Nušićijada toliko hrabra koliko luda zbog dozvoljavanja humora na račun svakog sistema, pojedinca ili pojave. Sa njima se slaže Petar Arbutina, rodonačelnik ivanjičkog “Satiranja”, koji smatra da je Nušićijada pokazala da je Nušić itekako živ, i da se na njegovom tragu može i stvarati i živeti.

“Nušićijada je uspela da dovede kulturu u kraj u čije gradove kultura ne zalazi prečesto. Ceo grad diše za taj festival” kaže Sergej Trifunović, dragi gost obnovljene Nušićijade, veliki glumac i humanitarac. I ostali sagovornici slično opisuju festival. Jovica Dimitrijević, čovek koji je predložio novog ivanjičkog Nušića, poznavalac muzičke scene sa kojim tim Nušićijade radi od same obnove festivala Nušićijadu, kaže: “To je i festival i karneval i edukacija i još mnogo toga na jednom mestu. Izvor novih ideja i mogućnosti koje mogu da traju. To je priča jednog grada i cela Ivanjica živi u znaku tog festivala”.

Svoje utiske i lični doživljaj Nušićijade za ovaj dokumentarni  film preneli  su i Ivanjičani koji pamte staru Nušićijadu, Milovan Krivokuća, Božidar Krivokuća, Raško Nešovanović, profesor Milomir Stanić i Božidar Glintić, predsednik opštine Ivanjica, Zoran Lazović, kafedžije Dejan Parezanović, Goran Milinković, kostimograf  festivala Snežana Milinković, volonteri i članovi tima festivala. O Nušićijadi je  pričala i legendarna Jelisavete Seke Sabljić, glumica i reditelj Vesna Stanković, reditelj Vojkan Arsić,  Milena Dragićević Šešič-profesor FDU, profesor Svetozar Rapajić, književnik i kritičar Petar Arbutina, autor monografije o pola veka Nušićijade profesor Svetislav Marković, unuk Branislava Nušića Ivan Predić, menadžer Jovića Dimitrijević i drugi.

Režiju filma potpisuje Narcisa Darijević Marković, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i članica festivalskog tima Nušićijade.

Film će biće premijerno prikazan 24. avgusta 2017, dan pre zvaničnog otvaranja festivala, u okviru Svečane akademije.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *