Nema više estradnih zvezda na Saboru u Guči

Dragačevski sabor trubača u Guči ove godine održaće se od 9. do 13. avgusta. Povodom najveće trubačke fešte na Balkanu, održan je radni sastanak Upravnog odbora  Centra za kulturu i Saborskog odbora, gde se govorilo o  pripremama za predstojeći  57. Sabor trubača. Uvedne su novine sa ciljem vraćanja  Sabora  trubača izvornim vrednostima, a najavljeno je da od ove godine neće biti nastupa estradnih umetnika.

Utvrdjen je predlog programa ove manifestacije prema kojem će se, svih pet dana trajanja, na glavnoj pozornici ređati najbolji trubači iz  Srbije. Šest sati programa biće posvećeno isključivo trubačkim majstorima. Osim finalnog (subota) i takmičenja majstora trube (nedelja) tu su i ponoćni i koncerti naših najpopularnijih trubaca: Dejana Petrovića,Dejana Lazarevića i Dejana Jevdjića, Bobana Markovića i Ekrema Mamutovića, Veljka Ostojića… pobednika  prošlogodišnjeg  Sabora trubača, finalno  takmičenje mladih orkestara, inostrani orkestri, kao i drugi tradicionalni programski sadržaji.

Od ove godine biće i novih predtakmičarskih centara, a možda i neki postojeći ukinuti, a rok da se podnesu prijave je  15.mart. Zainteresovani su Knjaževac, Požega, Vladičin Han, Leskovac, Prijepolje (Kolovrat) a razgovara se i sa Vrnjačkom Banjom.

Novina  je i da majstor trube, od sada, postaje onaj koji ima  tri osvojene pobede, dve pobede i navršenih 50 godina života i navršenih 60 godina života i najmanje 20 godina učešća na finalnom  takmičenju. Osvajač  titule ‘’Šampion Guče’’ kad navrši 65 godina života biće predložen za nacionalnu penziju ako istu nije ostvario po drugom osnovu.

Organizator će najverovatnije ukinuti direktne TV prenose, jer čarobni zvuk trube i saborska atmosfera jedino se mogu osetiti na pravi način uživo u Guči.

Biće izradjen poseban marketing plan  Sabora trubača kao i plan razvoja infrastrukure i priprema u susret 60. jubilarnom saboru 2020. Godine.  Guča će ove godine biti bez estradnih zvezda, ulaz besplatan za sve programske sadržaje na obe pozornice, poseban status imaće generalni sponzor,  šatre se vraćaju u Crkvenu portu a svi detalji  biće  poznati do 1.maja kada će biti otvoren i Dom trubača za koji su sredstva obezbedili Ministarstvo trgovine i turizma i opština Lučani od ostvarenih saborskih prihoda.

You may also like...

1 Response

  1. Miroslav Drndarević kaže:

    Vrhunac,urušavanja Guče je bilo dovođenje Severine tako da će proteċi dosta vode Bjelicom da opere učinjenu sramotu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *