Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u Ivanjici

U skladu sa članom 18. Pravilnika raspisuje se Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova na teritoriji opštine Ivanjica za 2023. godinu ( u daljem tekstu: Javni poziv). Mere energetske sanacije sprovode se kroz saradnju sa privrednim subjektima koji se bave proizvodnjom, uslugama i radovima na energetskoj sanaciji stambenih objekata.

Cilj sprovođenja mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova je unapređenje energetske efikasnosti u stambenom sektoru i povećano korišćenje obnovljivih izvora energije u domaćinstvima na teritoriji opštine Ivanjica.

1.PREDMET SUFINANSIRANJA MERA ENERGETSKE SANACIJE

Predmet Javnog poziva je sprovođenje sledećih mera energetske efikasnosti:

1) zamena spoljnih prozora i vrata i drugih transparentnih elemenata termičkog omotača

Ova mera obuhvata i prateću opremu za prozore/vrata, kao što su okapnice, prozorske daske, roletne, kapci i dr, kao i prateće građevinske radove na demontaži i pravilnoj montaži prozora/vrata, kao što je demontaža starih prozora/vrata i odvoz na deponiju, pravilna montaža prozora, obrada oko prozora/vrata gips-karton pločama, gletovanje, obrada ivica i krečenje oko prozora/vrata sa unutrašnje strane zida.

1) Spoljna stolarija sa sledećim minimalnim tehničkim karakteristikama (U-koeficijent prolaza toplote):

– U≤ 1.3 W/m2K za ostakljenje prozora i balkonskih vrata;

– U≤ 1.3 W/m2K za profile prozora i balkonskih vrata;

– U≤ 1.6 W/m2K za vrata ka negrejanim prostorima;

2) postavljanje termičke izolacije spoljnih zidova, podova na tlu i ostalih delova termičkog omotača prema negrejanom prostoru

U okviru ove mere moguće je izvršiti nabavku i ugradnju materijala za termičku izolaciju spoljnih zidova/podova sa svim slojevima potrebnim za upotrebu kao što su lepkovi, rabic mrežica, folije, cementna košuljica, hidroizolacija, završni sloj zida ili poda. Ovom merom je neophodno ispuniti sledeće kriterijume energetske efikasnosti:

– Minimalna debljina termičke izolacije na spoljnim zidovima mora iznositi 10 cm, osim ako ne postoji tehnička mogućnost da se postavi ta debljina izolacije;

3) postavljanje termičke izolacije ispod krovnog pokrivača ili tavanice

U okviru ove mere moguće je izvršiti i ugradnju i nabavku materijala za termičku izolaciju krova ili tavanice iznad grejanog prostora. Ova mera može obuhvatiti, u slučaju da je oštećen krovni pokrivač i hidroizolacioni krovni sistem, i građevinske radove na zameni hidroizolacije i drugih slojeva krovnog pokrivača, kao i limarske radove, ali ne i radove na zameni konstruktivnih elemenata krova.

IO-Energetska-efikasnost- Javni poziv za sufinansiranje mera energetske sanacije porodičnih kuća i stanova u Ivanjici

Ovom merom je neophodno ispuniti sledeće kriterijume energetske efikasnosti:

– Minimalna debljina termičke izolacije krova ili tavanice iznad grejanog prostora mora iznositi 20 cm, osim ako ne postoji tehnička mogućnost da se postavi ta debljina izolacije;

4) zamena postojećeg grejača prostora na čvrsto gorivo, tečno gorivo ili električnu energiju( kotao ili peć) efikasnijim kotlom ili peći na biomasu

U okviru ove mere moguće je izvršiti zamenu postojećeg grejača prostora i nabavku i instalaciju efikasnijeg kotla ili peći na biomasu (drvni pelet, briket, sečka). U primeni ove mere sledeći kriterijum energetske efikasnosti mora biti ispunjen:

– Minimalni stepen korisnosti kotla ili peći na biomasu (grejač prostora) (drvni pelet, briket, sečka) mora biti najmanje 85%. Kotao mora biti opremljen propisima predviđenim funkcijama sigurnosti i funkcijom automatske regulacije, kao što je regulacija temperature u razvodnom vodu i slično;

5) ugradnja toplotnih pumpi

U okviru ove mere predviđena je ugradnja sledećih toplotnih pumpi: toplotna pumpa vazduh-vazduh; toplotna pumpa vazduh-voda, toplotna pumpa zemlja-voda (sa horizontalnim kolektorima ili sa geosondama) ili toplotna pumpa voda-voda. Pri primeni ove mere nije obavezna zamena postojećeg kotla ili peći. Toplotna pumpa mora da ima minimalni SCOP (sezonski koeficijent grejanja) prema izvoru toplotne energije:

– Vazduh, više od 3,4;

– Zemlja, više od 4,0;

– Voda, više od 4,5;

6) zamena postojeće ili ugradnja nove cevne mreže, grejnih tela i pratećeg pribora.

Ova mera se sastoji od zamene/ugradnje: (I) elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi, (II) izolacije cevne mreže, (III) grejnih tela kao što su radijatori, „fan-coil“ aparati, cevi podnog grejanja i sl., uključujući termostatske ventile, (IV) sistema regulacije i kontrolnih uređaja (balansnih ventila, razdelnika, regulatora protoka) i (V) uređaja za merenje toplote, kao što su kalorimetri. Ova mera se može primeniti samo zajedno sa nekom od pojedinačnih mera iz stava 1, tačka 4) ili 5) ili 6) iz ovog odeljka ili paketa koji sadrži navedene mere. Mera će se sufinansirati sa udelom do 50% bespovratnih sredstava, ako se primenjuje sa nekom od navedenih pojedinačnih mera ili odgovarajućim udelom u slučaju primene osnovnog, standardnog ili naprednog paketa;

7) ugradnja solarnih kolektora u instalaciju za centralnu pripremu potrošne tople vode;

8) ugradnja solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije za sopstvene potrebe, ugradnje dvosmernog mernog uređaja za merenje predate i primljene električne energije i izrade neophodne tehničke dokumentacije i izveštaja izvođača radova na ugradnji solarnih panela i prateće instalacije za proizvodnju električne energije koji su u skladu sa zakonom neophodni prilikom priključenja na distributivni sistem. Snaga solarnih panela ne može biti veća od odobrene snage mernog mesta, koja je navedena u računu za utrošenu električnu energiju, a  maksimalno do i jednako 10,8 kW;

9) Izrada tehničke dokumentacije u skladu sa Prilogom 2

Ova mera se može primeniti samo zajedno sa nekom od pojedinačnih mera pod tač. 1)-5) ili tačkom 7) i u okviru paketa mera, ako je u skladu sa Prilogom 2 neophodna izrada tehničke dokumentacije radi izdavanja akta kojim se odobrava izvođenje radova. Mera će se sufinansirati sa udelom do 50% bespovratnih sredstava, ako se primenjuje sa nekom od navedenih pojedinačnih mera ili odgovarajućim udelom u slučaju primene osnovnog, standardnog ili naprednog paketa.

Sve navedene mere su primenjive za porodične kuće, a za stanove se mogu primeniti samo mere navedene pod tačkama 1), 4), 5) i 6).

Mere pod tač. 6) i 9) se ne ubrajaju u pojedinačne mere jer nisu predviđene za samostalnu primenu.

KORISNICI BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Krajnji korisnici bespovratnih sredstava su domaćinstva koja stanuju u porodičnim kućama i stanovima (u daljem tekstu: objekat).

III.  VISINA BESPOVRATNIH SREDSTAVA

Ukupno planirana bespovratna sredstva koje opština Ivanjica zajedno sa sredstvima Ministarstva dodeljuje putem ovog poziva iznosi 10.000.000,00 (deset miliona dinara).

Opština ima pravo da poveća iznos bespovratnih sredstava iz stava 1. ovog odeljka u skladu sa ugovorom o sufinansiranju programa energetske sanacije zaključenim sa Ministarstvom rudarstva i energetike.

Za svaku od mera energetske sanacije ograničena su maksimalna ukupna sredstva podsticaja, a krajnji korisnik je dužan da obezbedi razliku do punog iznosa ukupne vrednosti pojedinačnog projekta.

Sve dodatne informacije na linku:  https://ivanjica.gov.rs/javni-poziv-za-sufinansiranje-mera-energetske-sanacije-porodicnih-kuca-i-stanova-na-teritoriji-opstine-ivanjica/

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *