Obeleženo 147. godina od Javorskog rata – Vence položio i ministar Selaković (VIDEO)

Polaganjem venaca na  spomen obeležja koja čuvaju sećenje na Javorski rat (1876-1878), obeleženo je 147. godine od bitke u kojoj je Srbija suprotstavljajući se turskim snagama izgubila blizu 25.000 vojnika. Javorski rat započeo je 6. jula na Kalipolju sa oko 35.000 srpskih vojnika. Bitke za Javor i oko te planine 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahovitih represija.

U znak sećanja na stradale borce vence su danas na Kalipolju položili: delegacija Ministarstva odbrane Vojske RS, predstavnici opština Ivanjica i Nova Varoš i predstavnici  Humanitarne organizacije ‘’Stara Raška’’, Udruženje potomaka Petra Bojovića. Polaganju venaca prisustvovali su i Milorad Veljović, izaslanik predsednika republike Srbije i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković. On je istakao da je planina Javor vekovima predstavljala kapiju spasa za Srbe iz Crne Gore, Hercegovine i ovog dela Starog Vlaha, koji su bežeći od turskoga zuluma hrlili ka slobodi, a sloboda je i tada, kao i danas, nosila ime Srbija.

IL-Selakovic-Veljovic-Kalipolje- Obeleženo 147. godina od Javorskog rata - Vence položio i ministar Selaković (VIDEO)

Predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović, rekao je da je veoma važno da negujemo našu istoriju, da nikada ne zaboravimo značaj Kalipoljske bitke i svih drugih ratova vođenih na ovim prostorima a najznačajnije od svega je preneti to mladim naraštajima jer bez istorije nema budućnosti.

IL-Momcilo-Mitrovic-Kalipolje- Obeleženo 147. godina od Javorskog rata - Vence položio i ministar Selaković (VIDEO)

IL-Sinpeks-txt-600x100-banner- Obeleženo 147. godina od Javorskog rata - Vence položio i ministar Selaković (VIDEO)

Nakon toga venci su položeni na spomenik Majoru Iliću i ratnicima poginulim za otadžbinu od 1876 -1878. godine.  Počast junacima odala je i OŠ ’’Major Ilić’’ iz Kušića.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *