Sabor dvojničara i starih instrumenata okupio veliki broj mladih takmičara na Javoru (VIDEO)

Svirači dvojnica i starih instrumenata okupili se su po 28. put na planini Javor uoči Vidovdana da pokažu svoje umeće i način čuvanja tradicije i izvornog narodnog stvaralaštva.

“Sabor dvojničara i starih instrumenata” je manifestacija takmičarskog karaktera, a posebno raduje učešće mladih koji na najlepši način čuvaju tradiciju i kulturološki identitet Srbije.

Od ukupno 45  takmičara,  10 dvojničara i 35 svirača na starim instrumentima u starijoj kategoriji pehar za prvo mesto dobio je  dvojničar Radoslav Stanić iz Pljevalja – Crna Gora,  odsviravši pesmu „ Bejturane jado “ i „Rumenka“ kolo, a u mlađoj kategoriji prvo mesto osvojila je Marina Stevanović iz Paležnice kod Ljiga sa pesmom „Obraše se vinogradi“ i „Zlatiborskim kolom“.  Pehare za prvo mesto na starim instrumentima u starijoj kategorijii dobio je Jovan Burgić iz Brusa, koji je na fruli odsvirao “Rado, kćeri Rado “ i kolo „Srpske kokice“ , dok je  u mlađoj kategoriji prvo mesto osvojila Selena Lazarević  iz Brusa sa pesmom „Stani, stani Ibar vodo “  i kolom  „ Kolubarski vez“.

Drugo mesto u kategoriji dvojničara osvojio je Strahinja Slavković  iz KUD-a „Plavi neveni“ iz Foče – Republika Srpska, a drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata Ljubo Mijajlović  iz Raške na dugoj svirali, dok je u mlađoj kategoriji drugo mesto osvojio frulaš Novak Stojanović   iz Brusa.

Treće mesto u kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Arsenijević iz Jovanovca kod Kragujevca ,  treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata- Marina Stevanović  na fruli, a u mlađoj  kategoriji Emina Marjanović  iz Brusa.

Diplome za najmlađe učesnike dobile su Simona Kljajić i Jana Marjanović iz Brusa koje imaju 7 godina ,a najbolji duet odsvirali su Selena Lazarević i Jovan Burgić iz Brusa.

Posebno priznanje majstora dvojnica ove godine dobio je Predrag Nikolić, koji je tri puta zaredom osvojio prvo mesto i tako dobio majstorsko pismo.

IL-Dvojnicari-i-stari-instrumenti-Javor-2023 Sabor dvojničara i starih instrumenata okupio veliki broj mladih takmičara na Javoru (VIDEO)

Za sve nagrađene podeljeni su pehari i diplome, a za prva mesta u starijoj kategoriji i vaučeri za produžen vikend u hotelima „Mona“ na Kušićima i „Hotel park“ u Ivanjici.

U stručnom žiriju bili su profesor etnomuzikologije  Dejan Čekanović i muzički producent Dobrica Andrić iz Kragujevca kao i profesorka muzičke kulture iz Ivanjice, Anita Pešić Ivković.

Posetioci  manifestacije ne samo da su uživali u takmičarskom delu već i u revijalnom gde su nastupali mališani iz  KUD-a  „Moravica“, muška pevačka grupa „Plavi neveni“ iz Foče, majstor dvojnica Predrag Nikolić, zdravičar Milan Damljanović , pesnik Živomir Petrović Purinko i Novka i Dragan Petrović iz Raške.

Organizatori manifestacije su Dom kulture Ivanjica, MZ Kušići i OŠ „Major Ilić“ a pokrovitelj manifestacije opština Ivanjica.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *