Ivanjica u velikom projektu zaštite životne sredine

U opštini Gusinje, u Crnoj Gori, održana je konferencija za medije i prezentacija projekta „Čista zajednica za održivo okruženje i prirodu – ČISTO” koji sufinansira Evropska unija sredstvima iz IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, odnosno Ministarstvo finansija Republike Srbije, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava Evropske unije (CFCU).

IO-Saradnja-Gusinje- Ivanjica u velikom projektu zaštite životne sredine

Projekat zajednički sprovode opština Gusinje (CG) i opština Ivanjica (SRB) sa ciljem doprinosa zaštiti životne sredine u prekograničnom regionu kroz efikasniju i moderniju infrastrukturu upravljanja otpadom. Projekat će doprineti poboljšanju kapaciteta i efektivnosti javnih usluga u ovoj oblasti, a fokus će biti i na promociji ekološke svijesti kod mladih kroz zajedničke akcije vezane za sakupljanje otpada u ovim opštinama.

image001-1024x768 Ivanjica u velikom projektu zaštite životne sredine

Na koferenciji su govorili predsednica opštine Gusinje, Anela Čekić, predsednik opštine Ivanjica, Momčilo Mitrović i koordinator projekta, Marija Milenković.

Predsednica opštine Gusinje se zahvalila na finansijskoj podršci Evropske unije i istakla da se raduje saradnji sa opštinom Ivanjica na unapređenju tehničkih kapaciteta u ovoj oblasti i pružanju efikasnijih javnih usluga za građane. Takođe, nada se da će se ova saradnja nastaviti  i u drugim sektorima, posebno u turizmu.

Predsednik opštine Ivanjica se zahvalio na ukazanom poverenju opštini Gusinje i istakao da se nada da će projekat ostvariti planirane rezultate, unaprijediti infrastrukturu upravljanja otpadom u ovim opštinama i doprineti boljem očuvanju i zaštiti životne sredine.

image004-1024x768 Ivanjica u velikom projektu zaštite životne sredine

Očekivani rezultati projekta se odnose na povećanje kapaciteta javnih komunalnih preduzeća za upravljanje otpadom, gde će biti izvršena nabavka specijalizovanih vozila za sakupljanje otpada i kontejnera u obe opštine, ali i organizovane studijske posete i radionice predstavnika JKP gde će se razmeniti znanja i iskustva u ovoj oblasti.

Takođe, jedan od rezultata projekta se odnosi na unapređenje znanja mladih o značaju zaštite životne sredine i upravljanja otpadom, pa će kroz projekat biti organizovane edukativne radionice za učenike i nastavnike u osnovnim školama u Gusinju i Ivanjici, Eko kamp i druge prateće aktivnosti edukativnog karaktera. Projekat će imati u fokusu i unapređenje lokalne infrastrukture u oblasti upravljanja otpadom, a posebna pažnja biće posvećena promociji značaja zaštite životne sredine i upravljanja otpadom u javnosti kroz sprovođenje adekvatne medijske kampanje i drugih aktivosti u javnosti.

Realizacija projekta je počela 25. decembra 2022. i trajaće dve godine, do 24. decembra 2024. godine. Ukupna vrednost projekta je 389.635 evra , od čega je doprinos Evropske unije 330.800 evra.

IMG_5268-1024x768 Ivanjica u velikom projektu zaštite životne sredine

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *