U Čačku održana obuka „Krizno komuniciranje i mediji u vanrednim situacijama“

U okviru projekta Jačanje otpornosti na prirodne katastrofe i unapređenje strategija pripravnosti – PREPS, u Čačku je 21.12.2022. održana obuka na temu Krizno komuniciranje i mediji u vanrednim situacijama koju je održao pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije Ivan Baras. Obuka je bila namenjena svim licima koja se bave zaštitom i spašavanjem u Čačku, Trsteniku i Ivanjici, pre svega predstavnicima lokalnih samouprava i mesnih zajednica, poverenicima i pripadnicima civilne zaštite, kao i predstavnicima medija. Cilj obuke bio je podizanje kapaciteta i unapređenje sistema blagovremene razmene adekvatnih informacija u slučaju nastanka vanrednih situacija, kao što su prirodne katastrofe. Nakon održane obuke, predstavnici Caritasa Srbije, predstavili su prisutnima Podsetnike za poverenike i liflete sa planovima evakuacije za svaku mesnu zajednicu u kojoj se PREPS realizuje. Ovi materijali su uručeni predstavniku opštine odgovornom za implementaciju projekta PREPS u Ivanjici, Dragojlu Džibrakoviću, kako bi bili podeljeni poverenicima, odnosno svim domaćinstvima iz mesnih zajednica koje su obuhvaćene projektom, a to su Pridvorica, Devići, Prilike, Luke, Lisa, Osonica, Međurečje i Erčege.

il-slika-1 U Čačku održana obuka "Krizno komuniciranje i mediji u vanrednim situacijama"

Ivanjica je jedan od osam gradova i opština u Srbiji u kojima se PREPS projekat realizuje, budući da je pepoznata kao lokalitet sa visokim rizikom od prirodnih katastrofa. Cilj projekta je jačanje kapaciteta i pripravnosti lokalnih zajednica za slučaj nastanka prirodnih katastrofa. Projekat se realizuje u 14 opština u Srbiji i BiH u kojima postoji povišeni rizik od nastajanja prirodnih katastrofa i koje nemaju dovoljno razvijene kapacitete smanjivanja rizika od prirodnih katastrofa. Projekat finansira USAID (Agencija SAD za međunarodni razvoj, implementacioni partner je CRS (Catholic Relief Services), a u Srbiji projekat realizuju Caritas Srbije i Čovekoljublje.

il-slika-2-1 U Čačku održana obuka "Krizno komuniciranje i mediji u vanrednim situacijama"

Projektne aktivnosti su omogućene zahvaljujući velikodušnoj podršci američkog naroda kroz Agenciju SAD za međunarodni razvoj (USAID). Ovaj sadržaj je odgovornost Caritasa Srbije i ne odražava stavove USAID-a, kao ni SAD-a.

 

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *