Šta kažu Ivanjičani, na čemu lokalna vlast mora prioritetno raditi (VIDEO)

Infrastruktura, uređenje centra grada, bolja zdravstvena zaštita i više sadržaja za mlade, su prema mišljenju Ivanjičana prioriteti kojima se lokalna vlast mora baviti kako bi građani imali kvalitetniji život u ovoj varoši.

IL-glavna-ulica- Šta kažu Ivanjičani, na čemu lokalna vlast mora prioritetno raditi (VIDEO)

You may also like...

3 Responses

 1. Ana kaže:

  Mora se poraditi na projektima da bi se pare trosile a ne da se vracaju u budzet

  • IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

   Ana, u pravu ste.
   Pare ne treba uludo trošiti ili pak nepotrebno držati u slamarici.
   Njihovu nominalnu vrednost, kroz dobre projekte, treba uvećavati u zdrav kapital.
   E majstorija je skockati dobar i isplativ projekat.

 2. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

  Osnovno pitanje, da li su lokalne vlasti dovoljno sposobne da na najbolji način iskoriste resurse kojima raspolažu na svom području i stave ih u funkciju privrednog razvoja, smanjenja nezaposlenosti i povećanja životnog standarda svih građana; u kojoj meri se naša lokalna samouprava može da uključi u savremena privredna kreatanja i dinamične promene okruženja; da li se razvija međuopštinska saradnja; koliko su lokalne vlasti preduzetnički orijentisane i sposobne, da zajedno sa privatnim sektorom iskoriste komparativne prednosti koje njihova lokalna zajednica ima? Od razvoja privrede zavisi koliko će biti moguće očekivati napredak u drugim oblastima: u prosveti, zdravstvu, socijalnoj politici, u kulturi i sportu. Zato sve državne i ostale institucije moraju stvoriti preduslove za brz razvoj privrede, kako bi razvijena privreda postala nosilac razvoja države i društva.
  Tu zakonsku obavezu lokalne samouprave u Srbiji imaju od 2006. godine dobijaju zakonske mogućnosti da postaju aktivan činilac u planiranju ekonomskog razvoja i unapređenja poslovnog okruženja na svom području.
  Faktori koji čini uspešnu opštinu,
  Činjenica da su, i u uslovima koji su zajednički za sve gradove i opštine u Srbiji, neke opštine uspele da postignu impresivne rezultate, dok su druge uspele da još više zaostanu za republičkim prosekom.
  Ivanjica spada u ĉetvrtu grupu opština koje ĉine jedinice lokalne samouprave ĉiji je stepen razvijenosti ispod 60%
  republiĉkog proseka,
  Tako da, seoski pitevi, obdaništa, zabava, turizam su individualne potrebe građana i nadgradnja koja se finansira iz privrednih dobitaka a ne iz osnovnih investicija.
  Iz iznetog se da zaključiti, da je ovde neophodan plan kapitalnih investicija i plan kapitalnog budžeta. Predlog budžeta za 2023 godinu mora biti razvojan i da se temelji na dva osnovna stuba – kapitalnim investicijama i rastu životnog standarda građana.
  Zašto mora tako, i šta razdvaja dobitnike na planu privrednog razvoja od gubitnika?
  Osnovno pitanje da li su lokalne vlasti dovoljno sposobne da na najbolji način iskoriste resurse kojima raspolažu na svom području i stave ih u funkciju privrednog razvoja, smanjenja nezaposlenosti i povećanja životnog standarda svih građana; u kojoj meri se naša lokalna samouprava može da uključi u savremena privredna kreatanja i dinamične promene okruženja; da li se razvija međuopštinska saradnja; koliko su lokalne vlasti preduzetnički orijentisane i sposobne, da zajedno sa privatnim sektorom iskoriste komparativne prednosti koje njihova lokalna zajednica ima? Od razvoja privrede zavisi koliko će biti moguće očekivati napredak u drugim oblastima: u prosveti, zdravstvu, socijalnoj politici, u kulturi i sportu. Zato sve državne, opštinske i ostale institucije moraju stvoriti preduslove za brz razvoj privrede, kako bi jaka privreda postala nosilac razvoja opštine i društva.
  P.S.
  Iz ankete se zaključuje da anketirani uopšte nisu svesni stanja u kome se mi kao zajednica nalazimo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *