Ivanjički gimnazijalci u pobedničkom timu ”Poslovni izazov”

Ideja o otvaranju prostora u kome bi bio obezbeđen prostor za čitanje i učenje a služili bi se napici od ginka koji poboljšavaju koncentraciju, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Čačku.

Takmičenje je okupilo više od 100 učenika iz 26 srednjih škola iz jugozapadne Srbije, i to iz: Arilja, Bajine Bašte, Čačka, Čajetine, Gornjeg Milanovca, Guče, Ivanjice, Kraljeva, Krupnja, Ljiga, Mionice, Novog Pazara, Požege, Prijepolja, Raške, Užica, Valjeva i Vrnjačke Banje. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći mladim ljudima da održe pažnju. Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo tim koga su činili učenici Ekonomsko-trgovinske škole u Prijepolju, Srednje škole u Krupnju, Ekonomske škole u Čačku, Gimnazije u Ivanjici i Ekonomske škole u Užicu.

IL-Poslovni-izazov-dva Ivanjički gimnazijalci u pobedničkom timu ''Poslovni izazov''

“Većina studenata danas odlazi u kafiće ili se snebiva po drugim javnim mestima da bi nesmetano učila. Nesnađeni u takvoj situaciji vrlo često bivaju izbačeni iz kafića. Upravo je to bio motiv za osnivanje našeg hub-a”, objašnjavaju Ana, Dejan, Kristijan, Adelisa i Elena – članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u februaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

IL-Dostignuca-mladih-tri Ivanjički gimnazijalci u pobedničkom timu ''Poslovni izazov''

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

You may also like...

1 Response

  1. IGI – Ivanjička Građanska Inicijativa kaže:

    Igijev ekspert za naše drljavo zamazivanja očiju mladima, da će raditi bez znoja napora i stresa je kontraprodukt.
    E zato danas neće niko da radi zemlju ili neki “prljav” posao. Pa zato nam dolaze stranci i naseljavaju Ivanjicu.
    Ne mogu da se otmem utisku , kaže ekspert, da već godinama u Srbiji grcamo u ekonomskim problemima.
    Ako uporedimo ono vreme 60-70 ih godina prošlog veka i onu državu sa ovom današnjom, mislim da su razlike više nego evidentne. Ne vidim ni kako se to može izmeniti niti vidim kako ekonomski pokazatelji mogu da budu pozitivni ako uzmemo da je u Srbiji bar 1/3 radno sposobnog stanovništva zaposleno u administraciji, nekim od državnih institucija ili
    javnim preduzećima u kojima je država većinski vlasnik. Negde oko 700000 radno sposobnih je u penziji a pretpostavljam da je penzioni fond isisan. I ostaje negde oko 3.3 miliona radno sposobnog stanovništa od toga je 1/3 zaposlena u realnom privrednom sektoru koje stvarno može nešto proizvesti.Tako da danas imamo totalno nerealnu sliku zaposlenih, To govori i podatak da svaki poslodavac mora obezbediti čak +63% u odnosu na neto zaradu koju isplaćuje zaposlenom na ime doprinosa na penzijsko, socijalno i zdravstveno osiguranje sa pridodatih u odnosu na ranije nekih +1.05% od neto zarade na ime osiguranja za slučaj nezaposlenosti.
    Teško da 1/3 zaposlenih u realnom privatnom sektoru može da obezbedi novac za finansiranje lenje-birokratske države.
    A plis porez na PDV koji imamo kao porez na dodatnu vrednost je apsurdan u tom smislu što ako se na “svaku dodatnu vrednost” doda po +20% u državnu kasu, onda poreskim sistemima apsolutno odgovara rast cena.
    Na taj način ubijaju pravog proizvođača. E zato ponestaje šećera, mlaka, mesa, brašna itd. Za razliku na primer od Turske koja jamči minimalnu zaradu pravim proizvođačima vrednosti.
    A u javnom sektoeu zaposlenih 1.7 miliona.Tako u Srbji imate stotine nekih konsultantskih firmi koje gledaju da zarade na nečemu, prodajući “maglu”. Sve i da one jesu u PDV sistemu i da to smanjuje broj nezaposlenih, one zapravo proizvode “ništa”.
    Danas imate razne fondove ili Svetske Banke koje nam daju kredit a naši političari pod mantrom da su oni učesnici projekta, dobijaju stranog izvođača koji radi za ozbiljan profit, dok naše firme su u stečaju.
    Evo uzmite na primer izgradnju pruge koju izvodimo na osnovu Kineskih kredita. Kinezi ne samo da su doveli glavnog izvođača nego su doveli i radnike da nam izvedu radove. Prema tome, manipulacije tipa da smo mi učestvovali u izgradnji pruge ili su glupost, ili težak bezobrazluk. Zapravo smo mi kupili prugu za brzi voz od Beograda do Novog Sada na kredit kao da smo otišli u Kinesku Robnu kuću i pazarili nešto od Kineza.
    Dakle, ostavimo problem Kosova on je van kontekstnog stanja siromaštva Subije,Tako da ne vidim neku perspektivu u Srbiji dugi niz godina.
    Znam ovakve teme izazivaju mozgolom čitaocu a političari nisu u sveri te priče. Tako da stanje teži od loeg ka gorem.
    Ono što je danas najgore, je manipulacija naivnom decom. Ovo što sejete to će nam se tek obiti o glavu, ko doživi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *