Pehari za prva mesta na 27. Javorskom saboru dvojničara i starih instrumenata Srbije, otišli u Prilike i Rašku

Po dvadeset sedmi put, u nedelju 26.juna 2022.godine okupili su se svirači dvojnica i starih instrumenata Srbije da pokažu svoje umeće i kako se čuva tradicija i izvorno narodno stvaralaštvo, i da stari instrumenti na kojima su svirali naši preci nisu zaboravljeni, da naš narod čuva kulturno blago i da mladi nastavljaju tradiciju.
Posebno raduje učešće mladih svirača koji na najlepši način čuvaju kulturološki identitet Srbije.
Sabor dvojničara i starih instrumenata Srbije kategorizovan je od Udruženja TIM Srbije drugom kategorijom manifestacija, a manifestaciju podržava Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

IL-pobednici-sabora-na-javoru- Pehari za prva mesta na 27. Javorskom saboru dvojničara i starih instrumenata Srbije, otišli u Prilike i Rašku
Od ukupno 22 takmičara, 7 dvojničara i 15 svirača na starim instrumentima, pehare za prvo mesto poneli su: dvojničar Predrag Nikolić iz Prilika kod Ivanjice, odsviravši pesmu „ Rabadžijo volove odmori“ i „Draganino “ kolo. Pehare za prvo mesto na starim instrumentima poneli su: u starijoj kategorijii, Ljubo Mijajlović iz Raške na dugoj svirali sa pesmom “Pevam gorom gora se prolama “ i „Stanojevim kolom“ a u mlađoj kategoriji, duet Jovan i Bogdan Mladenović iz Ražnja na fruli sa pesmom „Hvalila se lipa kod bagrema “ i „ Kučevačkim kolom“.

Drugo mesto u kategoriji dvojničara osvojio je Radoslav Arsenijević iz Jovanovca. Drugo mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata osvojio je guslar Vuk Pantović iz Sjenice, a u mlađoj kategoriji guslar Lazar Terzić izSjenice.

Treće mesto u kategoriji dvojničara osvojio Radoslav Stanić iz Pljevalja. Treće mesto u starijoj kategoriji starih instrumenata, duet Miro Đoković i Milivoje Marković iz Kraljeva na fruli, a u mlađoj Vuk Drenovac iz Jovanovca kod Kragujevca na fruli.
Za sve nagrađene podeljeni su pehari i diplome, a za prva mesta u starijoj kategoriji i vaučeri za produžen vikend u hotelima „Mona“ na Kušićima i „Prezident“ u Ivanjici.

U stručnom žiriju bili su: profesor etnomuzikologije Dejan Čekanović i muzički producent Dobrica Andrić iz Kragujevca i profesor muzičke kulture iz Ivanjice, Aleksandar Mitrović.
U revijalnom delu dok je žiri ocenjivao takmičare, posetioce manifestacije zabavljali su muška pevačka grupa „Omorika“ i harmonikaš Luka Vidaković iz Ivanjice..

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *