Događaj koji je ušao u sportsku istoriju Ivanjice- Tri decenije od “Javorovog” ulaska u Drugu ligu

Kada se o jednom događaju odigranom pre tri decenije i danas sa oduševljenjem priča onda je to sigurno značajna stranica sportske istorije u gradu na Moravici.  Već davne 1994. godine svi žitelji Ivanjice pričali su samo o fudbalu.  FK ’’Javor’’ izborio se da igra kvalifikacije za ulazak u tadašnju Drugu ligu. Bila je to prilika da se ostvari san mnogih generacija koje su samo u mašti mogle da zamisle njihov klub u saveznom rangu takmičenja. Kada se čulo da će Javor ulazak u viši rang takmičenja morati da izbori u baražu, u Ivanjici je nastala prava euforija. I stari i mladi krenuli su sa organizacijom navijača i svih potrebnih rekvizita kako bi bili uz svoj klub.

Kako bi ostvarili svoj san, igrači Javora morali su da se suoče sa dve prepreke. Naime, prvo je iz igre trebalo eliminisati beogradsku Zvezdaru, koja je imala jako kvalitetnu ekipu. Ipak, svi su potajno gajili nadu da se rival iz Beograda može pobediti. Prvi duel odigran je u Beogradu i domaći su slavili rezultatom 1:0, dok se za revanš u Ivanjici čitav grad sjurio na stadion. Oni koji nisu imali sreće da dođu do ulaznica snalazili su se na drugačije načine kako bi odgledali tu čuvenu utakmicu.Na okolnim kućama otkrivani su crepovi odakle su grupe ljudi posmatrale meč, a za one koji nisu stanovali blizu stadiona prvi put organizovan je direktan radio prenos na Ivanjičkom radiju. Zbog tog događaja škole su raspustile đake, a firme su tolerisale izostanak radnika sa radnih mesta.

Od početka utakmice trajale je lavovska borba uz urnebesno navijanje sa tribina. Iako je golom Đorđa Vitorovića „Javor“  počeo da vodi, nešto kasnije sviran je jedanaesterac za goste. Mnogi navijači „Javora“ okrenuli su glave kako ne bi videli izvođenje penala, ali golman Goran Sretenović je ipak odbranio jak šut igrača Zvezdare Zbiljića.  To je, uz gromoglasno navijanje, dalo veliki podstrek igračima Javora da nastave borbu i daju još jedan gol, koji su postigli prezicnim šutom Draška Milekića.

Nakon ove pobedničke utakmice „Javor“ je čekao duel sa Topličaninom, ekipom koja je kao četrnaesta na tabeli Druge lige dobila priliku da kroz baraž zadrži status drugoligaša. Imali su Prokupčani moćan tim predvođen sjajnim golgeterom Kurgaom, a prva utamica igrala se u Ivanjici. I ona je obeležena posebnom euforijom, pa iako je padala kiša stadion je bio krcat. Golovima Međedovića i Drobnjaka „Javor“ je stekao prednost pred revanš u Prokuplju, a na dan utakmice čak hiljadu navijači krenulo je put Prokuplja kako bi podržali svoje igrače. Prema rečima očevidaca tamo ih je sačekalo neprijatno iznenađenje jer je stadion već bio krcat domaćim navijačima, pa je samo stotinak srećnika uspelo da uđe na tribine. Ipak, verne navijače ni to nije sprečilo već su parkiraili autobuse oko stadiona, popeli se na njih iz sveg glasa pokušali da nadjačaju domaće navijače. Revoltiran time što navijači „Javora“ nisu mogli da uđu u stadion, tadašnji predsednik kluba, Stevo Jovičić, odbio je poziv domaćina da uđe i ostao sa navijačima na parkiranim autobusima.

A na terenu se odvijao pravi fudbalski rat. Iako su domaći krenuli na „sve ili ništa“, „Javor“ je uspešno odolevao i opasnim kontrama pretio domaćinu. Igrači Topličanina dali su gol i uspeli da prepolove prednost „Javora“ iz prvog duela, a napeta atmosfera prenela se sa terena i na klupu domaćina, koji su napravili incident i fizički nasrnuli na stručni štab suparničke ekipe. Taj neplanirani prekid kao da je sasekao krila domaćinu pa do kraja tekme nisu uspeli ozbiljnije da ugroze „Javorov“ tim. Poslednji sudijin zvižduk najavio je nezaboravno slavlje Ivanjičana. Sa druge strane navijači Topličanina svoj bes zbog neuspeha iskalili su na sudije koje su kamenovali.

Do duboko u noć nekoliko hiljada Ivanjičana u centru grada uz trubače čekali su svoje junake. Kada je stigao autobus sa igračima i stručnim štabom u gradu je nastavala neviđena euforija. Igrači su se našli na ramenima radosnih navijača, a odatle se otišlo u hotel „Moravicu“ gde je slavlje nastavljeno do svanuća.

I već na prvoj utakmici u drugoligaškoj konkurenciji „Javor“ je najavio uspon ivanjičkog fudbala.Pred punim stadionom ekipa „Javora“ je na svom debiju pobedila Jedinstvo iz Bijelog Polja uz tradicionalno slavlje navijača.

Ove godine obeležava se 30 godina od događaja kada je Ivanjica slavila. Sve ono što se dešavalo tih dana nikada i nigde nije ponovljeno, zbog čega je ovaj događaj ostao u trajnom sećanju Ivanjičana.

il-javor Događaj koji je ušao u sportsku istoriju Ivanjice- Tri decenije od "Javorovog" ulaska u Drugu ligu

Autor teksta: Raško Nešovanović

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *