Najlakši put do sticanja znanja i plaćene prakse

Danas je u Čačku predstavljan program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji sprovodi UNICEF u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, i uz stručnu podršku i partnerstvo sa NAPOR-om i Gi Group-om.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje (NSZ), na evidenciji Filijale Čačak, koja obuhvata područje Moravičkog okruga (Grad Čačak i opštine Ivanjica, Lučani i Gornji Milanovac) , 31. decembra 2020. godine bilo je prijavljeno 10.593 aktivnih nezaposlenih lica (6.140 žena), u Čačku 5.145 (3.146 žena), Ivanjici 2.967, Gornjem Milanovcu 1.547 i u Lučanima 934. Od ukupnog broja Čačana koji su se nalazili na evidenciji nezaposlenih, njih 1.039 pripada kategoriji mladih od 15 do 29 godina, što je 20,19 odsto.

IL-cacak-zaposljavanje-2 Najlakši put do sticanja znanja i plaćene prakse

Da bi se situacija promenila,  neophodno je da se pruži podrška mladima, posebno onima koji  nisu ni u sistemu obrazovanja, ni radnom odnosu niti pohađaju neku vrstu obrazovnog kursa. Takvu mogućnost pruža upravo  program program „Unapređenja zapošljivosti mladih kroz radne prakse” koji omogućava  nezaposlenim mladim ljudima uzrasta do 30 godina da se povežu sa poslodavcima i steknu plaćenu praksu.

„Cilj projekta je da se kroz program radnih praksi podrži društvena i ekonomska inkluzija mladih, posebno mladih iz osetljivih grupa, pružajući im priliku za obuku, razvoj veština i znanja traženih na tržištu rada, a da kompanijama poslodavcima omogući pristup bazi kadidata spremnih za praksu”, rekao je Marko Rakić iz Odeljenja za razvoj mladih i adolescenata u  UNICEF-u.

IL-cacak-zaposljavanje- Najlakši put do sticanja znanja i plaćene prakse

Na događaju na kojem su prisustvovali i Ana Dojčilović, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere, Nacionalne službe za zapošljavanje, Aleksandra Grubin i Bojana Nikolić iz Gi Group predstavljena je metodologija programa, dosadašnji ostvareni rezultati, radna praksa iz ugla poslodavca, kao i platforma Biram uspeh koja je pokrenuta kako bi mladima obezbedila lakši pristup tržištu rada kroz edukaciju.

Više informacija o programu i uslovima učešća   nalazi se na platformi biramuspeh.com.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *