Izgradnja novih mostova u Lučanima

– Postignut dogovor, istakao je predsednik Privremenog organa opštine Lučani, Milivoje Dolović, grade  se novi saobraćajni mostovi u Dljinu, Krstacu, Tijanju kao i pešački most u Đeraću.

To je epilog  današnjeg sastanka predstavnika „Puteva Srbije“, projektanana „Filos „inženjering“  i „Putinvest“ iz Beograda, kineskog izvođača radova  i opštine Lučani koji su detaljno razmatrali dinamiku izgradnje navedenih mostova i pristupnih puteva.

Na sastanku je istaknuto da se pristupilo realizaciji izgradnje mostova u Dljinu i Krstacu jer su u izuzetno lošem stanju kao i zbog stvaranja uslova za pristup saobraćaja autoputu koji prolazi kroz našu teritoriju. Do sada je urađeno idejno rešenje na šta su saglasnost dali JP„Vodoprivreda“ i ostala javna preduzeća, zatim izdati lokacijski  uslovi od strane nadležnog ministarstva i u toku je izrada projekta za građevinsku dozvolu.

Predsednik Privremenog organa navodi da je sa pomoćnikom direktora JP „Puteva Srbije“ Miloradom Karićem na današnjem sastanku precizirao da će mostovi u Dljinu i Krstacu biti izgrađeni na postojećim mestima, s tim što će oba biti visinski odignuta  za oko metar  zbog boljeg protoka reke Bjelice.

IL-Most-Lucani Izgradnja novih mostova u Lučanima

– Širina mostova će biti 7,2 metra i pešačkih staza po 1,4 metra sa jedne i druge strane. Sledi i uređenje rečnog korita u dužini od 100 metara iznad i ispod mosta.  Očekivani početak izgradnje oba mosta je krajem ove godine a dinamika izgradnje zavisiće od vremenskih uslova pogodnih za ovu vrstu radova. Sama izgradnja jednog mosta trajaće oko šest meseci – naveo je predsednik Dolović.

Dolović navodi da realizacija ovako značajnih kapitalnih investicija, poput navedenih mostova za opštinu Lučani, zahteva mesece planiranja. Pre izgradnje novih, neophodno je srušiti postojeće mostove i preusmeriti saobraćaj na alternativni putni  pravac: Lučani – Potajnik – Tijanje – Guča.  To opet zahteva, izgradnju novog saobraćajnog mosta na Tijanskoj reci kao i davno obećanog pešačkog mosta u Đeraću, takozvane Platice, kako bi meštani i drugi pešaci mogli da pređu preko Bjelice u pravcu Lučana.

– Tako će se u narednom periodu faktički uraditi četiri mosta, jedan pešački i tri saobraćajna, Sa izgradnjom deonice autoputa i pristupnih puteva kao i ovih mostova, kvalitativno će se unaprediti saobraćajna infrastuktura na teritoriji naše opštine, što će bitno pojačati frekvenciju i ljudi i roba. Verujem da će se značajno poboljšati plasman poljoprivrednih proizvoda naših proizvođača, posebno maline i kupine kao i ostalih plodova. – navodi Milivoje Dolović.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *