Odronjen put Lučka reka – Lug građani očistili krampovima i lopatama (VIDEO)

Meštani naselja Lug u Crnjevu, samoinicijativno su organizovali radnu akciju kako bi osposobili deo puta koji spaja ovo naselje sa Lučkom rekom. U akciji je učestvovalo više od pedeset građana koji su ručnim alatom uklonili deo odronjene zemlje i šiblja i tako napravili privremeni prolaz za putničke automobile.

Lokalni makadamski put koji spaja Lučku reku sa naseljem Lug u Crnjevu, u dužini od oko 500 metara, godinama je bio neprohodan zbog odrona i klizišta koje su na jednom delu izazvale jake kiše u prethodnom periodu. Meštanima oba naselja ovaj put je veoma važan zbog komunikacije sa okolnim selima ali i sa mesnim crnjevskim grobljem. Više od 500 stanovnika Lučke reke da bi stigli do groblja moraju preći 10 kilometara umesto 3, da je ova deonica prohodna.

Obzirom da do sada niko nije reagovao na mnogobrojne zahteve kako bi se put osposobio za saobraćaj, meštani su se sami organizovali i u današnjoj akciji rasčistili kritičnu deonicu dugu oko 50 metara.

Oni, kako kažu, u ovom trenutku ne traže ni asfaltiranje, niti kompletnu sanaciju odrona koji zahteva dosta finansijskih sredstava, već samo običan nužan prolaz koji će im skratiti putovanja do Osonice i Luka, mesnog groblja i sela na Goliji. Da bi se problem trajno rešio neophodna je izgradnja većeg potpornog zida do reke Moravice koji bi sprečio dalje klizanje tla.

Uskoro će zbog rekonstrukcije biti zatvoren i crnjevski most, pa je i to bio dodatni motiv da se komunikacija otvori prema naselju Lučka reka. Vlasnici kamiona i težih građevinskih mašina koji žive u Crnjevu, jedinu komunikaciju sa ostatkom opštine dok sanacija traje, imaće preko naselja Kušićan odnosno tamošnjeg mosta preko reke.

IL-lucka-reka-put2 Odronjen put Lučka reka – Lug građani očistili krampovima i lopatama (VIDEO)

Klizište iznad puta u širini od pedesetak metara izazvale su bujične kiše još 2012. godine i tada je zatvoren za saobraćaj odlukom opštinske saobraćajne inspekcije. Meštani su ga u jednom trenutku samoinicijativno pročistili i za prolaz je bio prohodan gotovo dve godine. Nakon toga klizište se pojavilo ispod puta što je čitavu deonicu u potpunosti devastiralo.

Uz sami put koji je prohodan iz pravca Crnjeva, nesavesni građani bacaju smeće pa se polako ali sigurno stvara i divlja deponija.

Odron i klizište nalaze se na parceli čiji je vlasnik jedna žena koja živi na Lučkoj reci. Prema nezvaničnim saznanjima, ona traži milion dinara da dozvoli radove na sanaciji. Zvaničnu potvrdu ove informacije nismo uspeli da dobijemo.

You may also like...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *